Lučanský feloszlatta a Kuciak-gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoportot

2019. október 22. - 13:17 | Belföld

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány kedden feloszlatta a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolását vizsgáló nyomozócsoportot.

Lučanský feloszlatta a Kuciak-gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoportot
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Rámutatott, hogy a nyomozócsoportra már nincs szükség, mert hétfőn vádat emeltek az ügyben a bazini Specializált Büntetőbíróságon. A hírt a közösségi hálón tette közzé a rendőrség.

„Köszönet minden rendőrnek, aki a „Kuciak” csoport tagja volt. Örülök, hogy az egész országot megrázó gyilkossági ügyet ilyen rövid idő alatt sikerült felderíteniük. Most a bíróságon a sor” - mondta Lučanský.

Szerinte a csapat hatalmas nyomás alatt állt a sajtó részéről, és a lakosság nagyon szkeptikus volt. Elmondta, az eredményekre való tekintettel több rendőrt előléptettek és megjutalmaztak.

A nyomozókból, ügynökökből és elemzőkből álló, eredetileg 82 tagú nyomozócsoportot azért oszlatta fel a rendőrfőkapitány, mert a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze hétfőn benyújtotta a vádiratot a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbírósághoz. A több mint 25 ezer oldalas, 160 kiegészítéssel és 40 további nyomozati anyaggal kiegészített dokumentummal a továbbiakban nem a rendőrség foglalkozik.

A „Kuciak” nyomozócsoport tavaly márciusi létrehozása óta, számos nyomot biztosított. Köztük közel 50 terabyte adatot elemeztek, amelyet a mobilszolgáltatók bocsátottak a rendelkezésükre, valamint videófelvételeket vizsgáltak.

Az újságíró gyilkosai utáni nyomozás számos egyéb bűncselekményt is feltárt. Például Peter Šufliarský és Maroš Žilinka ügyész, valamint Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának előkészítését, tiltott fegyverkezést, Peter Molnár vállalkozó 2016-os meggyilását és Basternák László, Ógyalla (Hurbanovo) egykori polgármesterének meggyilkolását.

Jan Kuciakot és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért. Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás ellen emelt vádat az ügyész a gyilkosság ügyében. Andruskó Zoltán, aki közvetítőként szerepelt az ügyben, vádalkut kötött az ügyésszel és tanúként hallgatják ki.

A kettős gyilkosság után megmozdulásokat szervezett a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) mozgalom. Az utcai tiltakozások résztvevői az ügy kivizsgálását, a tettesek felelősségre vonását és előrehozott választást követeltek. Később az előrehozott választás követelésétől eltekintett a mozgalom. A gyilkosság után kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini váltotta a miniszterelnöki poszton.

A Magyar Fórum reagált a fejleményre. A Simon Zsolt vezette párt aggodalmát fejezi ki a Ján Kuciak és kedvese, Martina Kušnírová gyilkosságát vizsgáló nyomozócsoport feloszlatásával kapcsolatban, hiszen a nyomzás során újabb bűncselekményekre derült fény. "Elképesztőnek tartjuk, hogy a nyomozócsoport vezetőjét, Juhász urat „leállították” a Szlovákiában zajló ügyek kivizsgálásában." - véli a párt elnöke. "Véleményünk szerint a kettős gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoportot nem
lett volna szabad feloszlatni, hanem a nyomozás során előkerült újabb súlyos bűncselekményeket kellett volna kivizsgálniuk." - szögezte le az MF nyilatkozata.


(TASR)