Lučanskýt is meggyanúsították a Bödör-féle rendőrségi maffia ügyében!

2020. december 2. - 12:32 | Belföld

A NAKA reggeltől folytatja Júdás fedőnevű akcióját, mely a korábbi Tisztítótűz megnevezésű nyomozás folytatását jelenti. A Denník N közölte, a gyanúsítottak között van Milan Lučanský korábbi rendőrfőkapitány is.

Lučanskýt is meggyanúsították a Bödör-féle rendőrségi maffia ügyében!
Milan Lučanský - Fotó: Cséfalvay Á. András

A Tisztítótűz nevű akció során korábban már őrizetbe vették Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitányt, Peter Hraško korábbi NAKA-igazgatót és Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetőjét is. A szerda reggeli akció során Daniel Čechet, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatóhelyettesét, Jozef Rehákot, a belügyminisztérium különleges rendőrségi tevékenységért felelős hivatalának korábbi vezetőjét, valamint Boris Beňát, a SIS egykori igazgatóhelyettesét is őrizetbe vették.

A Denník N ugyanakkor úgy tudja, Milan Lučanský volt rendőrfőkapitány is a gyanúsítottak között szerepel, őt viszont még nem vették őrizetbe, mert Horvátországban van, ugyanakkor jelezte, hogy hazajön a kihallgatásra.

Lučanský azt követően lett a rendőrfőkapitány, hogy Tibor Gašpar lemondott 2018 májusában. Azt megelőzően a belügyminisztériumi főfelügyelőség vezetői posztját töltötte be.

Az említett Beňa egykor kerületi rendőrkapitány volt Besztercebányán, később Daniel Lipšic belügyminiszterként tette meg a belügyi főfelügyelőség vezetőjévé, majd a SIS-hez került, ahol az igazgatóhelyettesi posztot is betöltötte egykor, de máig a titkosszolgálat kötelékében dolgozott.

A letartóztatott Jozef Rehák annak a belügyi egységnek volt a vezetője, akinek korábbi helyettesét, Norbert Paksit már Dušan Kováčikkal együtt őrizetbe vették. Ez az egység felügyelte a lehallgatásokat és bizonyos információk szerint erre lehetette a legnagyobb befolyása Norbert Bödörnek.

Az említett Paksi, valamint a szeptember közepén lecsukott, de azóta szabadon engedett Ľudovít Makó (a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalának volt vezetője), illetve Bernard Slobodník (a pénzügyi rendőrség nemzeti egységének volt vezetője) együttműködnek a rendőrséggel.

A Denník N úgy tudja, velük együtt 8 személyt gyanúsítanak. Korrupcióval gyanúsítják őket, illetve egy személyt bizalmas információk veszélyeztetésével, zsarolással és bűnszervezet létesítésével. A rendőrség legalább nyolc esetet említ, melyeket hosszabb távon követtek el. Egyelőre hat személyt vettek őrizetbe.

(Denník N)