Ma dönt a bíróság Bašternák sorsáról, ő azonban nem jelent meg a tárgyaláson

2019. március 14. - 09:41 | Belföld

Csütörtökön dönt a bíróság Ladislav Bašternák vállalkozó sorsáról, aki fellebbezett a járásbíróság döntéshozatala ellen, amely szerint adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye ügyében ötéves szabadságvesztésre ítélték.

Ma dönt a bíróság Bašternák sorsáról, ő azonban nem jelent meg a tárgyaláson
Fotó: TASR

Bašternák ügyvédje, Peter Filip az Aktuality.sk-nak megerősítette, hogy védence családi problémák miatt nem tudott megjelenni a bíróságon, és kérvényezte, hogy a tárgyalást nélküle tartsák meg.

Amennyiben Bašternák megjelent volna a tárgyaláson, a kerületi bíróság pedig elutasítaná a vállalkozó fellebbezését, Bašternákot egyből a tárgyalóteremből vitték volna a börtönbe.

Bašternák korábban a bíróságon beismerte vétkességét, viszont szerinte a bíróságnak figyelembe kellene vennie, hogy megbánta tettét és megtérítette a kárt.

A vállalkozó a Five Star Residence pozsonyi komplexum körül kialakult botrány miatt került bíróság elé. A komplexumot Marián Kočner cége, a Real Štúdio K.F.A. építette, Ladislav Bašternák cége pedig állítólag hét lakást vásárolt itt 12 millió euróért. A dokumentáció szerint Bašternák készpénzben fizetett, cége pedig ezután visszaigényelte a megvásárolt lakásokért az áfát, amit ki is fizettek neki. Fennáll a gyanúja viszont annak, hogy a lakások ára valójában csak annyi lehetett, mint amennyi adót igényelt vissza értük a vállalkozó, így tulajdonképpen ingyen kerülhettek a birtokába.


aktuality.sk/para