Ma elbúcsúzik a négy SaS-es miniszter, de akár Igor Matovič is beadhatja lemondását

2022. augusztus 31. - 10:17 | Belföld

Várhatóan ma (szerdán) ülésezik utoljára a jelenlegi összetételében Eduard Heger kormánya, az ülés után az SaS miniszterei benyújtják lemondásukat. Richard Sulík maga viszi el a lemondólevelet az elnöki palotába, a többiek várhatóan csak elküldik. Az sem kizárt azonban, hogy az SaS miniszterei után Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter is lemond. A koalíciós pártok utolsó, sikertelen találkozója múlt héten pénteken volt

Ma elbúcsúzik a négy SaS-es miniszter, de akár Igor Matovič is beadhatja lemondását

A kormányülés után ma benyújtják lemondásukat az SaS miniszterei, vagyis Richard Sulík gazdasági, Ivan Korcok külügy-, Branislav Gröhling oktatási és Mária Kolíková igazságügy-miniszter. A párt július elején döntött úgy, hogy csak abban az esetben hajlandó folytatni a közös kormányzást az OĽaNO-val, a Sme rodinával és a Za ľudíval, ha Igor Matovič pénzügyminiszter augusztus 30-ig távozik posztjáról és a továbbiakban nem lesz tagja a kormánynak..

Matovič ezt nem tette meg, az OĽaNO pedig ragaszkodik ahhoz, hogy pártelnöke kormánytag maradjon, Eduard Heger kormányfő sem sürgette lemondását a kormányválság elkerülése érdekében.

Heger feltehetően abban bízott, hogy a koalíciós szerződés módosításával maradásra tudja bírni az SaS-t, ez nem sikerült.

A Denník N szerint azonban az SaS-es miniszterek lemondása után is maradhat a a koalíció,

az OĽaNO-ból származó információk alapján ugyanis Igor Matovič mégis lemondhat posztjáról, de csak az SaS-es miniszterek után.

Ezzel megnyílna a visszaút Sulíkék számára, igaz, az új miniszterek kinevezésében meg kellene egyezniük a másik három párttal. A koalíciós pártok múlt héten pénteken tárgyaltak utoljára, akkor a három maradék kormánypárt vezetői és Eduard Heger kormányfő még reménykedtek a megoldásban, és a négyes koalíció munkájának folytatásában. Igor Matovič a legutolsó információk szerint családi nyaraláson van Spanyolországban, várhatóan a napokban érkezik haza.

Ha Matovič mégsem mond le posztjáról, és a maradék három párt megkísérli a kisebbségi kormányzást, akkor már csak azt kell megvárni, hogy a kormány meddig tud ad hoc többséget biztosítani a parlamentben a szükséges törvényjavaslatok elfogadásához. Ha ez a többség is elveszik, akkor jöhet az előrehozott parlamenti választás.

- lpj -