Ma újra tárgyal az MKP, a Híd és az Összefogás – a Híd ragaszkodik az egyharmadhoz, de elfogadja, hogy a listavezetőt előválasztással döntsék el

2021. január 28. - 09:13 | Belföld

A Híd tartja magát korábbi határozatához, február 15-ig szeretné befejezni a három magyar párt egyesülési tárgyalásait. Az Összefogás múlt héten még ragaszkodott ahhoz, hogy előválasztással döntesenek az új párton belüli erőviszonyokról, de ezt az MKP és a Híd is elutasította. A megbeszéléseket nehezítheti, hogy a három párt véleménye nem egyezik a népszámlálás részleteiben.

Ma újra tárgyal az MKP, a Híd és az Összefogás – a Híd ragaszkodik az egyharmadhoz, de elfogadja, hogy a listavezetőt előválasztással döntsék el
Fotó: Paraméter

A múlt heti tárgyalás azzal zárult, hogy a pártok elnökségei vitatják meg az elért „eredményeket”, majd az MKP meghívására ma folytatják a megbeszélést. A Híd Elnöksége szerdán értékelte a helyzetet, és határozatban erősítette meg azt a korábbi döntést, hogy a párt szeretné február 15-ig lezárni a közös párt létrehozására irányuló tárgyalásokat. „A tárgyalások során ragaszkodni fog a párt ⅓-os súlyához a közös párt döntéshozó testületeiben, emellett az elnökség által eddig elfogadott összes határozat is érvényes” – tájékoztatta a Paramétert Magdeme Klára, a párt szóvivője.

1/3 vagy 30 százalék?

A három párt tárgyalásai a közös párt belső erőviszonyainak meghatározásán akadtak el, a legutóbbi megbeszélésen

az Összefogás ragaszkodott ahhoz, hogy az új pártban magasabb, a korábban neki ajánlott 1/6-hoz, vagyis mintegy 17 százalékhoz képest, legalább 25 százalékos arányt kér magának.

Ez azt jelentené, hogy a Híddal azonos súlya lenne, mivel az MKP ragaszkodik a saját, 50 százalékos arányához. A Híd Elnöksége korábban már elfogadta volna az 5:3:2-es arányt is.

A listáról dönthet előválasztás

A múlt heti egyeztetésen az Összefogás újra javasolta, hogy a párt belső erőviszonyait előválasztással határozzák meg, de ezt az MKP és a Híd is elutasította.

„A párt álláspontja szerint a demokratikus világban nincs példa arra, hogy egy új párt vezetőségét, elnökét és szervei összetételét pártonkívüliek határozzák meg” - indokolta akkor az álláspontját Forró Krisztián, az MKP elnöke.

Azt azonban elfogadhatónak tartotta, hogy a parlamenti választások előtt a párt jelöltlistájáról előválasztással döntsenek.

Hasonló állásponton volt múlt héten a Híd is, és ezt erősítette meg a szerdai elnökségi ülésük.

„A Híd elnöksége elfogadhatónak tartja azt is, hogy a parlamenti választási lista listavezetőjére előválasztás alapján szülessen javaslat” – áll a tegnapi határozatukban.

A mai tárgyalásokon nem várható megegyezés, az Összefogás múlt héten nyolc pontos feladatlistát vitt a megbeszélésre. Igaz, ezen szerepelt az előválasztás részleteinek kidolgozása is, de ezt a másik két párt elutasította.

A három párt tárgyalásainak fejleményeiről folyamatosan tájékoztatunk.

- lpj -