Magas rangú NAKA-főnök keresett rá Kuciakra az adatbázisban – mindezt Gašpar utasításaira

2019. január 24. - 14:22 | Belföld

Amint arról beszámoltunk, néhány hónappal Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása előtt valaki rákeresett az újságíróra a rendőrségi adatbázisban. Nem kellett sokat várni, hogy kiderüljön, ki volt az a bizonyos illető.

2017 őszén legalább egy rendőrségi alkalmazott rákeresett az újságíróra az adatbázisban – számolt be róla a Plus 7 dní.

Az Aktuality.sk információi szerint Pavol Vorobjov, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) hírszerzési egységének a vezetője lehetett az a bizonyos valaki, aki rákeresett Kuciakra az adatbázisban. A Plus 7 dní szerint Vorobjov 2017 szeptemberében került jelenlegi pozíciójába.

A hírszerzési egység főként terrorizmusra és pénzmosásra fókuszál, tágabb körökben pedig együttműködik a bankokkal és más személyekkel.

Az Aktuality.sk-nak két egymástól független forrás is megerősítette, hogy Vorobjov már vallomást tett az ügyben.

Állítólag az akkori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar adott neki utasítást arra, hogy nézzen utána Kuciaknak az adatbázisban. Mint kiderült: Vorobjov és Gašpar szomszédok Nyitra Veľké Janíkovce városrészében.

Tibor Gašpart rokoni szálak fűzik Norbert Bödörhöz, akit állítólag újságírók megfigyelésével bízták meg, és információkat szállított róluk Marian Kočnernek. Bödör valahonnan tudomást szerzett róla, hogy elő akarják állítani kihallgatásra a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatban, ezért önként jelentkezett a rendőrségen.

aktuality.sk/para