Már "hazai pályán" is terjed a koronavírus deltavariánsa

2021. július 21. - 16:10 | Belföld

Újabb 72 esetben azonosították az új típusú koronavírus delta variánsát.

Már "hazai pályán" is terjed a koronavírus deltavariánsa
Már nem csak külföldről hozzuk be a deltát, az eredetileg Indiából származó vírusvariáns a közösségen belül is terjed (Fotó: TASR-illusztráció)

Az esetek többségében, 63 százalékban külföldről hurcolták be a fertőzést, az Európai Unió országaiból és más országokból is, köztük népszerű üdülőhelyekről - tájékoztatta szerdán a TASR hírügynökséget Daša Račková, a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) szóvivője.

"Előfordultak olyan esetek is, amikor az érintett nem járt külföldön, és nem is érintkezett külföldről érkezett személyekkel"

- mondta Račková, és hozzátette, hogy a delta variánssal főleg olyanok fertőződtek meg, akik nem voltak beoltva.

Júniusa óta 107 esetben igazolták Szlovákiában a delta variáns jelenlétét. Jelenleg még az alfa variáns van túlsúlyban az ország-ban, de az ÚVZ azzal számol, hogy a delta vírusvariáns aránya tovább emelkedik. Mivel a delta variáns gyorsan terjed, egyre erősödhet a közösségi terjedés.

Mások a tünetek, mint az előző variánsoknál

Az egészségügyi szakemberek emlékeztettek, hogy a delta vírusfertőzés tünetei inkább az influenzára, a náthára vagy az allergiára hasonlítanak. A tipikus tünetek közé tartozik a fejfájás, a torokfájás, az orrfolyás és a hőemelkedés vagy a láz. Hasmenés is előfordulhat, de az íz és a szaglás elvesztése nem olyan gyakori.

A delta nagyobb valószínűséggel fertőzi meg a fiatalabbakat, akik nem veszik komolyan az enyhébb tüneteket, és tovább terjeszthetik a vírusnak ezt a lényegesen fertőzőbb változatát.

„A COVID-19 betegség elleni leghatékonyabb védekezés a védőoltás. Fontos betartani az óvintézkedéseket itthon is, de akkor is, ha külföldön járunk. A legalapvetőbb szabály a maszkviselés, a távolságtartás és az alapos kézmosás"

- tette hozzá a közegészségügyi hivatal szóvivője.

(TASR)