Más Szputnyik V-t kaptunk, mint amit a Lancet szaklap vizsgált, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalnak nincs elég információja, hogy javasolja vele az oltást

2021. április 6. - 14:57 | Belföld

Egy hónappal azután, hogy megérkezett Szlovákiába az orosz Szputnyik V vakcina első szállítmánya, továbbra sem világos, hogy az állam miként fog eljárni az oltóanyaggal kapcsolatban.

Más Szputnyik V-t kaptunk, mint amit a Lancet szaklap vizsgált, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatalnak nincs elég információja, hogy javasolja vele az oltást
Fotó: TASR

Szlovákiában jelenleg 200 ezer adag Szputnyik V vakcina van raktáron, több egyelőre nem érkezett. Az orosz oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség azóta sem regisztrálta. Arra a kérdésre, hogy biztonságos-e az oltás megkezdése a Szputnyikkal, azóta sincs egyértelmű válasz, hogy az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) vizsgálni kezdte a vakcinát.

A korábbi egészségügyi miniszter, Marek Krajčí március 2-án aláírta az orosz vakcina engedélyezését, és arra kérte az ŠÚKL-t, hogy vizsgálja meg annak biztonságosságát. Az engedélyezésről szóló dokumentumban az állt, hogy a Szputnyik V alkalmazásának következményeiért a kezelőorvosnak kell felelősséget vállalnia, az új kormányfő, Eduard Heger azonban hangsúlyozta, az oltóanyagért nem az orvos, hanem az állam fogja vállalni a felelősséget.

A vakcinákat Šarišské Michaľany-ban raktározták el, ahol állatkísérleteket végeztek vele. Az Imuna Pharm társaság állatkísérletekért felelős osztálya március 16-án arról tájékoztatott, hogy a kísérletek sikeresek voltak. A megfigyelés időszakában nem jelentkeztek toxicitásra utaló jelek, az állatok nem veszítettek a testtömegükből és egyik sem pusztult el.

Ez azonban nem elég ahhoz, hogy az ŠÚKL biztonságosnak ítélhesse a vakcinát. A Denník N úgy tudja, a hivatalnak továbbra sincs elegendő információja arról, hogy az oltóanyag biztonságos-e.

Korábban Pavol Jarčuška, a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház infektológusa is támogatta a Szputnyik V alkalmazását. A szakértő akkor a The Lancet brit orvosi szaklapra hivatkozott, amelyben megjelent egy tanulmány a Szputnyik V-ről.

A tanulmányban a vakcina jó értékelést kapott, időközben azonban kiderült, hogy a Szlovákiába érkezett vakcina pontosan nem egyezik meg azzal, amelyet a tanulmány szerzőinek küldtek. Ráadásul azokkal sem azonos, amelyeket más országokban már használnak. A Denník N úgy tudja, ez azt jelenti, hogy a paramétereik és a jellemzőik sem azonosak.

Az ŠÚKL teljes körű dokumentációt sem kapott a gyártásról, hatékonyságról és biztonságról, amely megfelelt volna az EU-ban érvényes normáknak. Éppen a Lancetben közölt tanulmány volt a leggyakrabban emlegetett érv a vakcina mellett – nemcsak Pavol Jarčuška, hanem Marek Krajčí és Igor Matovič által is.

A lap megkeresésére az egészségügyi minisztérium csupán annyit közölt, hogy a vakcina vizsgálata még nem fejeződött be, folyamatban vannak a laboratóriumi tesztek.

A minisztérium most megszólítja azokat az országokat, ahol már alkalmazzák a Szputnyikot – az Európai Unión belül csak Magyarországhoz tudnak fordulni –, és arra kéri őket, hogy osszák meg a tapasztalataikat a vakcinával, illetve az esetleges mellékhatásokról. A tárca a gyártóval is fel akarja venni a kapcsolatot, hogy pótolják a hiányzó dokumentációt.

Egyelőre tehát nem tudni, hogy a Szputnyik V zöldet kap-e Szlovákiában, még mielőtt az Európai Gyógyszerügynökség regisztrálná. A szlovákiai hivatal azt javasolja, amennyiben az állam úgy dönt, engedélyezi az oltást a Szputnyikkal, kísérje figyelemmel a lehetséges kockázatokat, és biztosítsa a beoltottak alapos megfigyelését.

A kormányátalakításra a Szputnyik V vakcinák megvásárlása után kiéleződő kormányválság miatt került sor.


(DenníkN/para)