Mást mond a szóvivő és mást mutat a gyakorlat: eddig karantén nélkül visszaengedték az ingázókat, de a helyzet bármikor változhat

2020. március 13. - 19:46 | Régió

A nap első felében probléma nélkül át- és vissza is jutottak a határokon azok a szlovák állampolgárok, akik külföldön, például Ausztriában vagy Magyarországon dolgoznak. A helyzet azonban folyamatosan változik és továbbra is bizonytalan, mást mutat ugyanis a gyakorlat, és mást mond az Országos Rendőr-főkapitányság is.

Mást mond a szóvivő és mást mutat a gyakorlat: eddig karantén nélkül visszaengedték az ingázókat, de a helyzet bármikor változhat
Fotó: Paraméter

Mint ismert, a koronavírus miatt érvénybe lépett korlátozó intézkedések keretében péntek reggel hét órától kezdetét vették a határellenőrzések Szlovákia határátkelőin.

Szlovákia területét minden különösebb gond nélkül el lehet hagyni, aki viszont külföldről tér haza - annak 14 napra kötelezően otthoni karanténba kell vonulnia. A szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel és szlovák útlevéllel nem rendelkező személyeket nem engedik be a határon.

Denisa Saková belügyminiszter csütörtökön a válságstáb ülése után arról tájékoztatott, hogy azok a személyek, akik a határ menti településeken élnek (pl. Rajkán, Kittsee-n), és Szlovákiában dolgoznak, a munkavállalást igazoló dokumentummal átengedik őket a határon, rájuk sem a karantén, sem a beutazási tilalom nem vonatkozik.

Pénteken délig sem a belügyminisztérium, sem a rendőrség nem tért ki a fordított helyzet lehetőségére, vagyis arra, hogy konkrétan mi történik azokkal a szlovák állampolgárokkal, akik külföldön, a határhoz közeli településeken dolgoznak, és naponta ingáznak a két ország közt.

A nap folyamán a medvei (Dunaszerdahelyi járás) és a komáromi határátkelőn is át- és visszaengedték azokat a szlovák állampolgárokat, akik a határ túloldalán dolgoznak, anélkül, hogy kötelező otthoni karanténba kellene vonulniuk.

A délelőtti órákban a medvei határátkelőhelyen is ezt az információt kaptuk. A Medve-Vámosszabadi átkelőhöz kizárólag a Nagymegyer irányából húzódó, 13-as úton lehet eljutni.

A két Komárom polgármestere, Keszegh Béla és Molnár Attila röviddel déli 12 után ugyancsak arról tájékoztattak a város hivatalos oldalán, hogy aki munkavállalás céljából közlekedik Szlovákia és Magyarország között, át- és visszamehetnek a határon.

„Azt tudjuk megerősíteni jelenleg, péntek délben, hogy kizárólag azok léphetnek be Magyarországra, illetve azok jöhetnek vissza Szlovákiába, akik munkavállalás céljából utaznak, tehát munkavállalási engedéllyel rendelkeznek Magyarországon, de Szlovákiában van az érvényes tartózkodási engedélyük” – közölte Molnár Attila.

Pénteken reggel hasonlóan nyilatkozott megkeresésünkre Both Péter, a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság igazgatója:

"Aki napi szinten külföldön dolgozik, az igyekezzen erről igazolást kérni a munkáltatójától. Szlovákiába visszaérkezve csak úgy lehet mentesülni a karantén alól, ha az egyén igazolja a külföldi munkaviszonyát. Aki nem munkavégzés céljából utazik Magyarországra, csak bármilyen más indíttatásból átruccan, annak azzal kell számolnia, hogy miután visszatér Szlovákiába, 14 napra otthoni karanténba kell vonulnia."

Pénteken délben azonban némileg változott a helyzet – legalábbis elméleti szinten. A rendőrség hivatalos Facebook-oldalán megosztott tájékoztató bejegyzésben azt írták, hogy azok a személyek, akik Szlovákiában élnek és külföldre járnak dolgozni „a rendkívüli intézkedések ideje alatt külföldön kellene maradniuk, ha munkába kell járniuk”. Néhány órával később a rendőrség módosította a bejegyzést az oldalán: most már azt írják, hogy „azok a személyek, akik Szlovákiában élnek és külföldre utaznak munkába – akár pár órára vagy napra – vagy maradjanak külföldön, vagy miután visszatértek Szlovákiába, maradjanak 14 napos otthoni karanténban”.

Az ellentmondásos információkkal kapcsolatban érdeklődtünk az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjénél is. Denisa Bárdyová két példát említett:

  1. Az a személy, aki bármilyen érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik Szlovákiában, és határ menti területen, a határ túloldalán lakik (például Rajkán), és Szlovákiában dolgozik (például Pozsonyban), igazolásra van szüksége a munkáltatójáról, valamint érvényes iratokra, és naponta ingázhat a munkahelye és az otthona közt.
  2. Az a személy, akinek érvényes tartózkodási engedélye van Szlovákiában, és Szlovákiában is él (például Pozsonyban), de külföldön dolgozik, a rendőrök azzal engedik át a határon, hogy kötelezően 14 napos otthoni karanténba kell vonulnia visszaérkezéskor. Ezért azt javasoljuk, hogy vagy maradjanak külföldön 14 napig, és ne jöjjenek vissza ez idő alatt Szlovákiába, vagy utána maradjanak otthon 14 napig Szlovákiában.

A szóvivő figyelmeztetett, ez az intézkedés nem érinti azokat a fuvarozókat, akik árut szállítanak.

Időközben egy olvasónk jelezte, hogy a nagykürtösi járásbeli Tótgyarmat-Balassagyarmat határátkelőn félreállítottak egy sofőrt, aki a határtól 3 kilométerre levő gyárba szállítja a dolgozókat. „Aláírattak vele egy papírt, hogy 14 napra karanténba kell vonulnia. Iratot erről neki nem adtak, csak felírták az adatait egy lapra, amit aláírattak vele, de ezen túlmenően csak szóban közölték vele, hogy ha bárhol ellenőrzik, vagy még egyszer megjelenik ott, akkor ezer eurós büntetést kap. Ugyanezt tették a dolgozókkal is” – írta az olvasónk, majd hozzátette, hiába mondták a rendőrnek, hogy igazolással rendelkeznek az alkalmazottak nevével, a járművek rendszámával, a munkahelyek címével, erre azonban azt a választ kapták a rendőrtől, hogy új rendelet jött ki, és nem érdekli őket az igazolás.

Olvasónk szerint egy másik, ugyancsak munkásokat szállító jármű esetében az ipolysági határátkelőn megvizsgálták a munkaviszonyról szóló igazolást, majd továbbengedték őket – karanténra való figyelmeztetés nélkül. „Tehát jelenleg inkább a helyszínen levő hatóságon múlik, hogy mit és kit tekint napi ingázónak” – tette hozzá.

A délutáni órákban a Nagyszombati kerületi útinform nevű Facebook-csoportban is arról számoltak be a közlekedők, hogy az osztrák határon szintén csak a munkaviszonyt igazoló dokumentumot kérték, sőt, voltak, akiktől még azt sem.

Egyelőre tehát mást mutat az elmélet, és mást a gyakorlat, de még az sem egységes. Jelen pillanatban nehéz megmondani, hogy mire számíthatnak azok a szlovák állampolgárok, akik külföldre járnak dolgozni, a helyzet ugyanis már a mai nap folyamán is többször változott, és valószínűleg az elkövetkező órákban még fog is változni.

Ez egyetlen dolog, amit az ingázók tehetnek, hogy minden egyes határátkeléskor megkérdezik az ellenőrzést végző rendőröket arról, milyen feltételek mellett térhetnek vissza az országba.

FRISSÍTÉS: A rendőrség Facebook-oldalán péntek este hivatalosan közölték: a karantén nem vonatkozik az ingázókra!

(para)