Mától nem lehet csak úgy külföldre utazni - Minden, amit tudni kell a határátkelésről

2020. március 13. - 09:51 | Régió

A koronavírus miatt érvénybe lépett korlátozó intézkedések keretében péntek reggel hét órától kezdetét vették a határellenőrzések Szlovákia határátkelőin.

Mától nem lehet csak úgy külföldre utazni - Minden, amit tudni kell a határátkelésről
Határellenőrzés a Medve-Vámosszabadi határátkelőhöz vezető úton (Fotók: Paraméter)

A határátkelők közelében a rendőrség ellenőrzi a forgalmat. Ha nem túl nagy a közúti forgalom, a rendőrök már a külföldre igyekvőket is figyelmeztetik a visszatérés feltételeiről, a Szlovákiába érkezőket pedig egyenként megállítják, és tájékoztatják a kialakult helyzetről.

Szlovákia területét egyelőre minden különösebb gond nélkül el lehet hagyni, aki viszont külföldről tér haza - annak 14 napra kötelezően otthoni karanténba kell vonulnia. Ugyanakkor a kötelező karantén nem érvényes azokra, akik áruszállítást végeznek, vagy munkavégzés céljából nap mint nap ingáznak a két ország között - pl. Magyarországon vagy Ausztriában van a munkahelyük.

"Aki napi szinten külföldön dolgozik, az igyekezzen erről igazolást kérni a munkáltatójától. Szlovákiába visszaérkezve csak úgy lehet mentesülni a karantén alól, ha az egyén igazolja a külföldi munkaviszonyát"

- tájékoztatta a Paramétert Both Péter, a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság igazgatója.

"Aki nem munkavégzés céljából utazik Magyarországra, csak bármilyen más indíttatásból átruccan, annak azzal kell számolnia, hogy miután visszatér Szlovákiába, 14 napra otthoni karanténba kell vonulnia"

- hangsúlyozta a járási rendőrfőnök.

Rendkívül fontos, hogy aki nem rendelkezik szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel, és nem ingázik munkavégzés céljából Magyarország, Ausztria vagy akár Csehország között, azt a határellenőrzést végző rendőrök be sem fogják engedni Szlovákiába.

A Szlovákiába történő bejutás gondot okozhat azon külföldi - például magyar - állampolgárok számára is, akik Szlovákiában ingatlannal rendelkeznek, vagy Szlovákiában élnek, de hivatalos lakhelyük nem szlovákiai. Őket arra biztatja a járási rendőrfőnök, hogy mielőbb jelentkezzenek be hivatalosan is a szlovákiai lakhelyükre, mivel ha nem rendelkeznek az ezt igazoló okmánnyal, nem fogják őket beengedni a Szlovák Köztársaság területére.

A nemzetközi áruszállítás - legyen szó furgonokról, kisteherautókról vagy kamionokról - egyelőre engedélyezett, és az említett járművek sofőrjeinek sem kell karanténba vonulniuk, miután visszaérkeztek Szlovákiába.

A Medve-Vámosszabadi (Dunaszerdahelyi járás) átkelőhöz kizárólag a Nagymegyer irányából húzódó, 13-as úton lehet eljutni. A Szap és Medve irányából Magyarországra irányuló feljárókat minden irányból lezárták.

A határellenőrzésre még a Duna-híd előtt, Medve határában, a pénzváltó bódék tövében kerül sor. Az ellenőrzést a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság rendőrei végzik - akiket a munkában a kerületi rendőrkapitányság munkatársai is kisegítenek, és minden járőrcsoporthoz tartozik egy katona is.

Az előbbiekben említett rendelkezések minden szlovákiai határátkelőre ugyanúgy vonatkoznak. Kizárólag a szlovák-lengyel határ képez kivételt, ahol egyelőre nincsenek érvényben korlátozások, de a rendőrség ott is megfigyelés alatt tartja a forgalmat.

Péntek reggel hét órától töröltek minden nemzetközi repülőjáratot, és tömegközlekedéssel, vagyis vonattal vagy autóbusszal sem lehet külföldre utazni. Az iskolák bezártak, az érettségiket elhalasztották, és a Központi Válságstáb döntése alapján országszerte nyitva tartási korlátozásokat vezettek be.

Kapcsolódó cikk: Itt a teljes lista, melyik határátkelőn keresztül juthatunk be Szlovákiába

(db)