Péntektől felfüggesztik a nemzetközi vasúti- és autóbusz-közlekedést

2020. március 12. - 20:10 | Belföld

A Központi Válságstáb úgy döntött, felfüggeszti a nemzetközi tömegközlekedést Szlovákiában.

Péntektől felfüggesztik a nemzetközi vasúti- és autóbusz-közlekedést
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A közlekedésügyi minisztérium sajtóosztálya csütörtök este e-mailben értesítette szerkesztőségünket a korlátozások részleteiről. Ezeket az alábbiakban közöljük.

Nem lesz nemzetközi tömegközlekedés

Péntek (március 13.) reggel hét órától nem indulhatnak el külföldre, és nem léphetnek be az országba a nemzetközi személy- vagy gyorsvonatok és autóbuszjáratok. Így péntek reggeltől tömegközlekedési eszközzel nemcsak Budapestre, Bécsbe vagy Prágába, hanem semmilyen külföldi célállomásra nem lehet majd eljutni Szlovákiából.

A vonatok pénteken még a szokásos menetrend szerint közlekednek (leszámítva a nemzetközi járatokat), azonban március 14-től, vagyis szombattól az elkövetkező két hétben minden nap a szombati menetrend lesz érvényben.


Kapcsolódó cikkek:
• Lezárják a repülőtereket, bevezetik a határellenőrzést
• A külföldön dolgozó ingázókra nem vonatkozik a karantén, átengedik őket a határon és vissza
• Ezek a helyek zárnak be, és ezek maradhatnak nyitva péntek reggeltől

A teherszállítás marad

A légi közlekedést szintén korlátozzák. Mivel a nemzetközi járatok törlését nemzetközi szinten kell koordinálni, ezért a jelen pillanatban még nem látott napvilágot a hivatalos döntés, de a válságstáb péntektől minden nemzetközi repülőjárat törlését indítványozta. A légi teherszállítást végző gépek, illetve a magánrepülők továbbra is le- és felszállhatnak a repülőtereken.

A közúton történő belföldi és nemzetközi teherszállítást sem fogják korlátozni annak érdekében, hogy a nyitva maradó boltokat el lehessen látni áruval. Sőt, a kamionok vasárnap is közlekedhetnek a szlovákiai utakon.

A Dunán Szlovákiába érkező kirándulóhajók nem köthetnek ki az országban, de amennyiben nem állnak meg, áthaladhatnak a folyó hazai szakaszán.

(db)