Matovič is csatlakozik a tiltakozó kormánypárti politikusokhoz, akik szerint a vírus miatti szigorítások élhetetlenné teszik Pozsony megyét

2020. szeptember 14. - 14:34 | Belföld

Nem mindenki ért egyet még a kormánykoalíción belül sem azzal, hogy a koronavírus feltartóztatása érdekében szigorú rendelkezéseket léptettek érvénybe Pozsony megyében. Ezért az SaS és a Za ľudí képviselői néhány jogásszal karöltve azzal rukkoltak elő, hogy az országos tisztifőorvos "vegyen vissza" a kulturális rendezvények és sportesemények megtartásának korlátozásából. Igor Matovič is megszólalt a kérdésben. 

Matovič is csatlakozik a tiltakozó kormánypárti politikusokhoz, akik szerint a vírus miatti szigorítások élhetetlenné teszik Pozsony megyét
Illusztráció (wikipédia)

Ahogy arról már szombaton beszámoltunk, a fővároshoz tartozó megye területén csak úgy szabad tömegrendezvényeket tartani, ha a beltéri eseményen maximum 50, a kültéri akción pedig legfeljebb 100 fő vesz részt. A korlátozás alól csak akkor mentesülhetünk, ha a rendezvény résztvevőinek mindegyike fel tud mutatni egy negatív eredményű COVID-19 tesztet, ami 12 óránál nem régebbi. Nem lehetséges éjjel 23 és reggel 6 óra között eseményt tartani, kivéve ha az nem lagzi. Tehát a bárok, éttermek, kocsmák csupán 23 óráig tarthatnak nyitva, az esküvő utáni ünnepségek megtarthatóak, viszont ezeken csupán 30 személy vehet részt.

Erre most a kormánypárti politikusok hétfőn elküldtek egy levelet Ján Mikas tisztifőorvosnak, amiben felhívják a figyelmét arra, hogy néhány rendelkezés szembe mehet a törvényekkel. Szerintük a legnagyobb baj a korlátozások általános jellege, az, hogy olyan - sport és kulturális - eseményeket sem lehet megtartani, amelyek járványügyi szempontból aránylag biztonságosak lehetnek.

Igor Matovič kormányfő sem ért egyet a rendelkezések szigorításának mértékével. A közösségi oldalán a miniszterelnök kifejtette, hogy "mindig az olyan intézkedéseket támogattam, amit a konzílium terjesztett elő. Most azonban olyan érzésem van, hogy túlfeszítjük a húrt, és paradox módon a várttal ellentétes hatást vált ki".

Az új szabályokat bírálók úgy vélik, hogy nem indokolt gátolni az olyan rendezvényeket, amelyeken betartják higiéniai rendelkezésket és a szakmai szempontokat szem előtt tartó ülésrendet. Ilyen esetben nem lenne indokolt az 50 főben korlátozni a beltéri, és 100 főben pedig a kültéri akciókat. Szerintük az ilyen korlátozó rendelkezés jogi szempontból aránytalan állami beavatkozás lenne, ami több jogot - a vállakozáshoz való jogot, a gyülekezési jogot - is sértene.

A tiltakozók sérelmezik, hogy egy kalap alá vették az olyan rendezvényeket is, mint egy klasszikus zenei koncert vagy egy diszkó és azt is szem előtt kell tartani, hogy az egyes akciókat mekkora helyszínen szerveznék. Az meg kimondottan diszkriminatív lenne, ha az egyházi és vallási események más elbírálás alá esnének, mint a a kulturális programok vagy a sportrendezvények.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a szomszédos Ausztriában 1500 nézőt engedélyeznek a beltéri, és 3 ezret a kültéri akciókon, amelyeken odafigyelnek az ülésrendre.

(TASR)