Matovič maffiakapcsolatot lát annál a botránynál, ami az állami számítógépes rendszer lehallgatásáról szól

2020. június 15. - 13:25 | Belföld

A kormányfő szerint az ország kiberbiztonságával olyan személyek is foglalkoztak, akik nem rendelkeztek biztonsági átvilágítással. Ezt annak kapcsán említette Igor Matovič, hogy a NAKA a múlt héten akciózott a központi állami portált, a Slovensko.sk-t üzemeltető állami hivatalnál. 

Matovič maffiakapcsolatot lát annál a botránynál, ami az állami számítógépes rendszer lehallgatásáról szól

Ahogy arról beszámoltunk, múlt kedden a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség ellátogatott a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének (NASES) irodáihoz, és ezzel párhuzamosan a kormány székhelyéhez, a kormányhivatalhoz is. A hatóságok azt feltételezik, hogy a Govnet nevezetű állami számítógépes rendszer egészét megfigyelték, és egyes feltételezések szerint a kormányhoz tartozó összes elektronikus levelet és telefont lehallgathatták.

A miniszterelnök szerint az állami szervek kiberbiztonságával foglalkozó szakik között néhánynak nem volt biztonsági ellenőrzése, mert "nem mentek volna át az átvilágításon, mert maffiózókkal voltak kapcsolatban" - véli Matovič. Úgy véli, ezzel lyuk keletkezett a rendszeren.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes nem kívánta kommentálni az állami kommunikációs rendszer lehallgatásával kapcsolatos gyanúsítgatásokat.

DenníkN