Matovič mindent megtesz az 500 eurós választási jutalomért, B és C terve is van

2023. március 23. - 16:55 | Belföld

Az OĽaNO vezetője, Igor Matovič mindent megtesz azért, hogy keresztülvigye tervét, ezúttal az 500 eurós választási jutalommal kapcsolatban.

Matovič mindent megtesz az 500 eurós választási jutalomért, B és C terve is van
Fotó: TASR - archív

Matovič kijelentette, amennyiben nem megy át a választási részvételért járó 500 eurós jutalomról szóló javaslata, készen áll, hogy B vagy akár C tervet is bevessen, az OĽaNO ugyanis „mindenáron“ véghez akarja vinni az ötletét.

Ugyancsak az OĽaNO-s képviselők javaslata volt a Slovnaft-adó kulcsának emelése a tavalyi 55-ről 70 százalékra. Matovič szerint ezáltal az állam 500 millió euróhoz jut majd.

"Nincs értelme tárgyalni arról, hogy jutalmat kapjanak azok, akik részt vesznek a parlamenti választáson, ha nincs erre anyagi fedezet" – jelentette ki Peter Pčolinský (Sme rodina), a parlament alelnöke. Hozzátette, ha Igor Matovič konkrét javaslatot tesz, hogy miből lehet fedezni a választóknak adott 500 eurós jutalmat, a Sme rodina hajlandó tárgyalni a javaslatról.

„Ha Matovič képviselő konkrét javaslattal áll elő, hogy itt a pénz a jutalmazásra, itt van másfél milliárd euró, így és így lehet előteremteni, akkor beszélhetünk róla. De ha nem tudja letenni az asztalra a javaslatot, hogy honnan venne erre pénzt, akkor nincs értelme arról beszélni, hogy támogatnánk-e, vagy sem” – mondta újságíróknak Pčolinský.

Matovič 500 eurós jutalmat javasol mindenkinek, aki részt vesz a szeptemberi előrehozott választáson, a parlamentnek március 28-án kellene megvitatnia a javaslatot.
Az előterjesztés szerint az ebben az esetben feltételezett 3 milliós részvétel mellett ez 1,5 milliárd euró kiadást jelentene. „Természetesen komoly összegről van szó, de összehasonlítva azzal a 30 milliárd euróval, amitől különféle becslése szerint Robert Fico és Peter Pellegrini kormányai idején 12 év alatt megfosztották az országot, ez csupán a zsákmányuk 5 százalékának felel meg” – olvasható a javaslat előterjesztésében. „Ezért igazságos befektetésről van szó, ami rendkívül gyorsan megtérül” – állítja Matovič.

Pčolinský azt is leszögezte, a jó javaslatokat támogatnia kellene a parlamentnek, mindegy, hogy ki terjeszti elő. A választási jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozása szerinte jó javaslat, mivel rengeteg álhírt lehet vele megakadályozni és átlátható teszi a választást. A második olvasatba utalt javaslatot Eduard Kočiš (frakció nélkül) képviselő terjesztette elő, aki a parlamenten kívüli Republika párt tagja. „A javaslat teljesen rendben van, számomra mindegy, hogy ki terjesztette elő” – mondta Pčolinský.

Szerinte a kormánypártok koalíciós tanácsának már semmi értelme, és az is teljesen rendben van, hogy egyes kormánypárti javaslatokhoz az ellenzéknél keresnek támogatást, mivel a megbízott kormánynak nincs meg a parlamenti többsége. Úgy véli, ezért az összes frakcióval tárgyalni kell.

(TASR)