Matovič szerint Csehországnak sokkal több koronavírustesztet kellene végeznie

2020. szeptember 16. - 07:58 | Belföld

Igor Matovič kormányfő úgy gondolja, hogy a szomszédos Csehországnak jelentősen növelnie kellene az elvégzett koronavírustesztek számát. Ezt a miniszterelnök jelentette ki kedden a Šaštín-Stráže-i bazilikában tartott ünnepélyes szertartást követően.

Matovič szerint Csehországnak sokkal több koronavírustesztet kellene végeznie
Fotó: TASR

Matovič szerint cseh kollégájával, Andrej Babišsal megbeszélték, miért is tette Szlovákia Csehországot a vörös, azaz a kockázatos besorolású országok listájára.

„Tisztáztuk a helyzetet, Babiš úr túltette magát a dolgon“ – mondta Matovič, aki először Babišnak akarta bejelenteni azt, hogy Szlovákia vörös listára helyezte Csehországot, csakhogy Martin Klus államtitkár ezt hamarabb közzétette a közösségi hálón. Matovič ezért kritikával illette Klust.

A kormányfő továbbá elmondta, hogy Csehország szempontjából veszélyes az, hogy mennyi tesztet végeznek el naponta. Megközelítőleg minden hatodik tesztelt személy pozitív volt, ami Matovič szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről is nagyon magas szám.

Matovič szerint Szlovákiában a tesztelt személyek 3-4 százaléka fertőzött. „Ez azt jelenti, hogy mennyiségileg elegendő tesztet végzünk el, a cseheknek viszont jelentősen növelniük kellene ezek számát, hogy csökkentsék ezt a százalékarányt“ – tette hozzá a miniszterelnök.

A szlovák kormányfő egyúttal rámutatott, hogy bár Csehország formálisan a „vörös országok“ közé tartozik, mégis inkább a zöld és a vörös jelzés között helyezkedik el, ugyanis több kivételben is részesült.


TASR/para