Matovič tanácsadója nem kapja meg a 390 ezer eurós EU-s dotációt

2021. január 27. - 13:32 | Belföld

A polgári társulás, amelyet Ivan Matovič távozó tanácsadója, Pavol Kalinský alapított, nem kapja meg azt a 390 ezer eurós európai uniós dotációt, melyet korábban már megítéltek számára.

Matovič tanácsadója nem kapja meg a 390 ezer eurós EU-s dotációt
Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter tájékoztatott arról, hogy a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség elállt a szerződéstől, arra hivatkozva, hogy Kalinský nem tájékoztatta az illetékeseket a lehetséges összeférhetetlenségről, mivel időközben a miniszterelnök tanácsadójává vált.

Elsőként múlt héten a Hospodárske noviny tájékoztatott arról, hogy a Pre lepšiu budúcnosť (Egy jobb jövőért) polgári társulás mekkora dotációt kapott. Kalinský a reakciójában elutasította, hogy a támogatott projektek sikerességét összekössék az ő tanácsadói posztjával. Hangsúlyozta, hogy a pályázatokat még az előző garnitúra idején nyújtották be. Hozzátette: nem állami alkalmazott és nem köztisztviselő, a pozíciója apolitikus. A spekulációkat megelőzendő megszüntetette együttműködését a kormányhivatallal és Igor Matovičcsal.

Ján Budaj akkor bejelentette, hogy felülvizsgáltatja a szóban forgó támogatások jóváhagyását.

(TASR/parameter)