Matovičot bosszantja, hogy Čaputová kiverte a kezéből a koronavírus elleni fegyvert

2020. augusztus 2. - 15:37 | Belföld

A kormányfő nagyon sajnálja, hogy Zuzana Čaputová nem írta alá azt a törvénymódosítást, ami hatékonyabbá tenné a külföldről behurcolt koronavírus elleni küzdelmet.

Matovičot bosszantja, hogy Čaputová kiverte a kezéből a koronavírus elleni fegyvert
Fotó: tasr

Igor Matovič nagyon sajnálja, hogy az államfő megvétózta azt a jogszabályt, ami lehetővé tenné a Közegészségügyi Hivatal számára, hogy a mobilszolgáltatóktól megszerezze azoknak az embereknek a telefonszámát, akik a koronavírus-járvány miatt „vörös zónába” sorolt országban jártak. Mint ismeretes, az elnök azzal magyarázta ezt a lépését, hogy ez a törvény nem elég pontos és részletes, és a gyakorlati megvalósításával kapcsolatban is kételyei vannak.

A miniszterelnököt aggasztja, hogy a járványos szempontból veszélyesnek minősített -vörös besorolású - országból hazaérkezett honfitársainkat a hatóságok most egy ideig nem értesíthetik SMS-ben arról, mi a tennivaló. Matovič úgy véli, szükség van erre a lestoppolt jogszabályra, mert így lehet figyelmeztetni az embereket arra, hogy haladéktalanul vonuljanak karanténba.

Az államfői vétó miatt most ez az új rendelkezés egy hónapra megakad, és csak abban lehet reménykedni, véli a kormányfő, hogy a polgárok felelősségteljesen járnak el. "Kíváncsi vagyok arra, hogy a COVID-19 elleni küzdelemben milyen fegyvereket húzunk majd elő. Lehet, hogy erre majd az elnöki palotában kell rákérdeznünk" - zsörtölődik Matovič Čaputová lépése miatt.

A miniszterelnök úgy véli, az államnak most más fegyverhez kell nyúlnia, annak ellenére, hogy szerinte ez az időlegesen elmeszelt SMS-es megoldás a leghatékonyabb.

(denníkN)