Még nem fizetett a rasszista hablatyolása miatt, de Mazurek megkapja a felszólítást

2019. szeptember 24. - 10:01 | Belföld

Milan Mazurek, a Kotleba-féle ĽSNS parlamentből menesztett képviselője még nem fizette ki a 10 ezer eurós bírságot, mert a Legfelsőbb Bíróság a hónap elején hozott ítéltét még nem továbbította az illetékeseknek.

Még nem fizetett a rasszista hablatyolása miatt, de Mazurek megkapja a felszólítást
Fotó: tasr

Először a Speciális Büntetőbíróságnak küldik el a végzést, majd azt követően a rasszista hablatyolásáról ismert Mazurek is megkapja a fizetési felszólítást. Ezt a 10 ezer eurós büntetést tanácsos kifizetni, ellenkező esetben fél éves börtönbüntetés jár az elítéltnek. A bírság részletekben való kifizetését azonban az illetékes bíróság jóváhagyhatja, erre már korábban is volt példa.

Mint ismeretes, a bíróság szeptember elején bűnösnek találta Milan Mazureket romaellenes kijelentései miatt, amelyeket a zsolnai Frontinus rádióban mondott még 2016-ban. A bíróság faji, nemzetiségi, etinkai hovatartozás, illetve meggyőződés miatti gyalázkodás és gyűlöletkeltés ügyében találta bűnösnek a képviselőt, az alkotmány alapján pedig ez azt jelenti, hogy távoznia kell a parlamentből. A rádióműsor egészének kontextusában a szavai az ügyész szerint kimerítik a rasszizmus és a romák elleni uszítás fogalmát.

Az ügy pikantériája, hogy Robert Fico pár nappal a bírósági döntést követően kiállt Milan Mazurek mellett, mert az exkormányfő szerint a kotlebás politikus romaellenes véleményével "szinte egész ország egyetért".

(tasr/para)