Megérkezett Szlovákiába a Szputnyik V vakcina, kétmillió adagot vásárolunk Oroszországtól (FOTÓK)

2021. március 1. - 17:52 | Belföld

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter hétfőn kora este a kassai repülőtéren bejelentette, hogy megérkezett Szlovákiába az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első szállítmánya, amely 200 ezer adag védőoltást tartalmaz.

Megérkezett Szlovákiába a Szputnyik V vakcina, kétmillió adagot vásárolunk Oroszországtól (FOTÓK)
Fotó: TASR

Hétfőn reggel egy teherszállító repülőgép indult Moszkvába, kora este pedig már vissza is érkezett Kassára – mint ahogy azt sejteni lehetett, fedélzetén az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák első szállítmányával, 200 ezer adag oltóanyaggal.

Igor Matovič kormányfő a repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szlovákia kétmillió orosz vakcinát vásárol. A miniszterelnök bízik benne, hogy Oroszország betartja majd a szerződésbe foglalt időpontokat és megbízható partner lesz. A soron következő szállítmány valószínűleg 400 ezer adag vakcinát tartalmaz majd.

Matovič szerint Szlovákia márciusban és áprilisban kaphatja meg az első egymillió adag vakcinát, majd májusban és júniusban érkezhet az újabb egymilliós adag. A miniszterelnök hozzátette: ezzel 40 százalékkal gyorsíthatják az oltás ütemét. A kormányfő elmondta, hogy a gyártónak két adag orosz vakcináért 19,95 dollárt, tehát kb. 17 eurót fizet az állam. Matovič szerint ez a standard ár, amit a többi ország is fizet.

A miniszterelnök egyelőre nem döntötte el, hogy beoltatja-e magát az orosz vakcinával, de mint mondta, nyitott az összes vakcina felé, amit Szlovákiában használnak. „Nem lenne gond, ha az éppen a Szputnyik V lenne” – mondta. Matovič elmondta, azért történt titokban a Szputnyik V vakcina szállítása, mert attól tartottak, hogy az oltás ellenzői megpróbálhatják megfúrni az üzletet.

Marek Krajčí megerősítette, hogy a Szputnyik V vakcinával való oltás önkéntes alapú lesz, tehát az emberek választhatnak, hogy beadatják-e maguknak az orosz oltóanyagot. Az egészségügyi miniszter hozzátette: a vakcinával minden korosztályt beolthatnak. Krajčí még hétfőn aláírja a Szputnyik V alkalmazására vonatkozó kivételt.

A vakcinával leghamarabb két hét múlva kezdhetik meg az oltást, addig Šarišské Michaľanyban raktározzák el, ahol leellenőrzik a megérkezett szállítmányt. A regisztrációt a vakcinára viszont hamarabb elindítják. Az érdeklődőknek tudomásul kell majd venniük, hogy olyan oltóanyagról van szó, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem hagyott jóvá. Matovič ugyanakkor rámutatott, hogy több olyan ország is van, ahol a Szputnyik V megkapta a szükséges engedélyt. Szlovákiában jelenleg a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináival történik az oltás.

Pavol Jarčuška járványügyi szakértő elmondta, hogy a Szputnyik V hatékonysága minden korcsoportban több mint 90 százalékos. A járványügyi szakértő szerint az orosz oltóanyagnak hasonló mellékhatásai lehetnek, mint az influenza elleni vakcinának.


-para-