Meghalt koronavírus-fertőzésben a Dobytkár-ügy egyik gyanúsítottja, a családja egy hétig nem tudott semmit az állapotáról

2021. március 2. - 15:16 | Belföld

A Dobytkár-ügyben gyanúsított jogász, Ľubomír Krivočenko a TV Markíza információi szerint koronavírus-fertőzés szövődményei miatt vesztette életét.

Meghalt koronavírus-fertőzésben a Dobytkár-ügy egyik gyanúsítottja, a családja egy hétig nem tudott semmit az állapotáról
Fotó: Rendőrség (Facebook)

Krivočenko tavaly tavasszal került börtönbe pénzmosás gyanúja miatt. Az 59 éves férfi február közepén megfertőződött koronavírussal. Állapota jelentősen romlott, ezért először az egyik pozsonyi, majd a trencséni börtönkórházba szállították. A családja szerint nem tájékoztatták őket Krivočenko állapotáról, majd egy héttel később közölték velük, hogy a férfi elhunyt.

Az Aktuality.sk úgy tudja, a férfi feleségének a kórházban azt mondták, közjegyző által hitelesített meghatalmazásra van szüksége, hogy tájékoztathassák Krivočenko állapotáról. A lap szerint a férfi korábban próbálta elintézni a meghatalmazást, ehhez azonban az ügyésznek engedélyeznie kellett volna a közjegyző látogatását a börtönben, az ügyész viszont ezt elutasította.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter közölte, a szlovákiai börtönökben ez volt az első haláleset a koronavírussal összefüggésben. A tárcavezető hozzátette, minden igyekezet ellenére nem tudtak lélegeztetőgépet biztosítani a páciensnek.

A fegyházakban jelenleg 186 alkalmazott és 471 rab koronavírus-fertőzött. A gócpontok folyamatosan változnak, legutóbb az ilavai börtön volt az.

Az Állattenyésztő-ügy (Dobytkár) Szlovákia történetének eddigi legnagyobb korrupciós ügye, 10 millió euró felett jár a kifizetett kenőpénzek összege, amit a rendőrségnek eddig sikerült feltárnia.

Az ügyben 21 személyt gyanúsítottak meg, köztük Juraj Kožuchot, az Agrárkifizető Ügynökség korábbi főnökét, aki azonban 10 hónap letartóztatás után, óvadék ellenében távozhatott a vizsgálati fogságból. Az Állattenyésztő ügyben rajta kívül a gyanúsítottak között szerepel a Smer-közeli Norbert Bödör nyitrai oligarcha, vagy Martin Kvietik, a Slavia Capital nevű befektető társaság tulajdonosa is, akit az SNS gazdasági háttéremberének tartanak. A nevezett ügynökségen hatalmas EU-s összegek folynak át a gazdáknak, ám ebből több millió euróra tehető a kenőpénzek összege is. Legalábbis Kožuch, az ügynökség korábbi igazgatójának megbízatási ideje alatt.

(tvnoviny/aktuality/para)