Mégis megtudhatjuk, Bugáron kívül kik szakítottak nagyot az R7-es földeken

2016. július 7. - 10:55 | Belföld

Az állam hamarosan közzéteheti a legnagyobb ingatlanbiznisz részleteit, amire az ország történetében valaha sor került.

Roman Brecely (Sieť) közlekedésügyi miniszter arra kérte a Róbert Auxtot (Sieť), a Nemzeti Autópálya-ügynökség (NDS) vezetőjét, hogy hozza nyilvánosságra azt a több ezer szerződést, melyek alapján az állam 300 millió euró értékben felvásárolta a 2020-ig kivitelezésre kerülő D4-es pozsonyi körgyűrű és az R7-e gyorsforgalmi út "alatti" földterületeket.

Az állam elször elutasította a szerződések közzétételét, mivel az infótörvényből kifolyólag az NDS-t kivételt élvez, és nem kötelessége a nyilvánosság rendelkezésére bocsátani a telekfelvásárlások részleteit. Ugyanakkor a közlekedésügyi miniszter szerint az átláthatóság érdekében a dokumentumokat nyilvánosságra kell hozni. Róbert Auxt, az NDS vezetője azt ígérte, rövid időn belül lépni fog az ügyben, hogy nyilvánosságra kerülhessenek a részletek.

Június közepén derült ki, hogy a parlament hidas alelnöke, Bugár Béla 2006-ban 25 ezer euróért vásárolt meg rokonától egy 42 ezer négyzetméteres telket, melyet később több mint 500 ezer euróért vásárolt fel tőle az állam - mivel épp ott húzódott az R7-es nyomvonala.

A D4-es fővárosi körgyűrűt és az R7-es gyorsforgalmi út Pozsonytól Egyházgelléig tartó szakaszát a spanyol Cintra vállalat vezette konzorcium építi majdnem 2 milliárd euróért. Az egész projekt összesen 59 kilométernyi utat foglal magába, melyet 2020-ban kéne átadni a forgalomnak.

(DenníkN/para)