Megvan az első koronavírusos fertőzött Szlovákiában – Pellegrini szerint nem kell pánikba esni

2020. március 6. - 11:56 | Belföld

Hivatalosan is beigazolódott az első koronavírusos eset Szlovákiában – ezt Peter Pellegrini kormányfő jelentette be.

Megvan az első koronavírusos fertőzött Szlovákiában – Pellegrini szerint nem kell pánikba esni
Illusztráció (Fotó: TASR)

Egy 52 éves férfiről van szó, akit a pozsonyi egyetemi kórházban helyeztek el a fertőző betegségek osztályán.

Pellegrini szerint a páciens az elmúlt napokban sehová sem utazott, így vélhetően másodlagos terjedésről van szó. Valószínűleg a fiától fertőződött meg, aki Velencében volt, nála azonban nem észlelték a koronavírus tüneteit. A miniszterelnök szerint a férfi már jobban érzi magát.

Ján Mikas országos tisztifőorvos nyilatkozta szerint vizsgálják, hogy a férfi kikkel lépett kontaktusba, és ha szükség lesz rá, őket is karantén alá helyezik. Egyelőre nem tisztázott, hogy a fertőzött férfi milyen nyilvános területeken mozgott.

A férfi a malackai járásbeli Kostolište községből származik.

Pellegrini elmondása szerint a kórházban betiltották a látogatásokat, de azt sem tartja kizártnak, hogy ez érvénybe lép a többi kórházban is.


Fotó: TASR

A kormányfő szerint pánikra semmi ok, illetve az sem indokolt, hogy az emberek „kifosszák” az üzleteket. Azt tanácsolja az embereknek, hogy mossanak gyakran kezet, tartsanak távolságot másoktól és kerüljék az embertömegeket vonzó eseményeket.

A kormányfő még februárban kijelentette, hogy Szlovákia felkészült a koronavírusra, minden régióban működnek tájékoztató központok, és a novykoronavirus@uvzsr.sk e-mail-címen is kérhet tájékoztatást a lakosság. Az embereket SMS-ben értesítik a koronavírus felbukkanásáról, emellett az üzenet rövid információkat tartalmaz a vírusról.

A koronavírus-fertőzés tünetei a köhögés, a légzési nehézségek, a láz, illetve a tüdőgyulladás. Komplikációk esetén halálhoz vezethet. A lappangási idő 2 és 14 nap között van, átlagosan hat nap. A vírus emberről emberre terjed, antibiotikummal nem lehet gyógyítani. Szlovákiában eddig 306 személyt vizsgáltak koronavírus-fertőzés gyanújával, ez az első igazolt eset.


TASR/para