Mehet a sittre Kočner maffiózó bizalmasa

2021. december 5. - 09:21 | Belföld

Vizsgálati fogságban kell megvárnia az ellene folytatott eljárás végét Tomáš Rajeckýnak, akit Spanyolország adott ki Szlovákiának.

Mehet a sittre Kočner maffiózó bizalmasa
Tomáš Rajecký - rendőrségi felvétel

Rajeckýt korrupció és illegális dohánybiznisz miatt körözték idén márciustól, a spanyol hatóságok egy nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján tartóztatták le.

Miután döntés született a kiadatásáról, átszállították Szlovákiába, szombaton pedig a Specializált Büntetőbíróság bírója döntött a vizsgálati fogságba helyezéséről, éppen azzal az indokkal, hogy ha szabadlábon védekezne, fennállna a szökés veszélye - közölte Katarína Kudjáková bírósági szóvivő.

Hozzátette, az ügyész fellebbezett, amiért nem fogadták el a további, kollúziós és preventív érveket a vizsgálati fogság mellett, tehát hogy Rajecký tanúkat befolyásolhatna, akadályozhatna a nyomozást vagy folytathatná bűncselekmények elkövetését.

Az ellene folytatott büntetőeljárás egy illegális cigarettabiznisszel függ össze. "2019-ben egy személy egy pozsonyi lakásban és egy étteremben Tomáš Rajecký és Zoroslav Kollár közvetítésével kenőpénzt adott át Ľudovít Makónak. Utóbbi ezért cserébe időben értesítette az érintett személyt az illegális cigarettagyár- és csempészet ellen irányuló bevetésekről. A kenőpénz mértéke 10 és 150 ezer euró között mozgott havonta" - közölte a TASR hírügynökség idén márciusban.

Az 52 éves, pozsonyi illetőségű Tomáš Rajeckýt különösen súlyos korrupciós bűncselekménnyel, pontosabban vesztegetés elfogadásával gyanúsítják a hatóságok.

A pozsonyi alvilágban ismert figurának számító Rajecký korábban többször is szerepelt már a sajtóban. Egyrészt ő is rajta volt azon a 2016-ban nyilvánosságra hozott fotón, amely lerántotta a leplet arról a szomorú tényről, hogy a szlovák parlament jelenlegi elnöke korábban a jelenleg börtönben ülő maffiafőnökkel, Juraj Ondrejčákkal és bandájával nyaralt Kubában.

Másrészt Rajecký neve Marián Kočner büntetőügyeivel kapcsolatban is felmerült. Bár elvileg sok köze nem volt Kočner viselt dolgaihoz, de baráti viszonyt ápoltak.

A Kuciak-gyilkosság nyomozati iratai között szerepel a két férfi egyik üzenetváltása is. Kočnert nem sokkal letartóztatása előtt Rajecký üzenetben figyelmeztette arra, hogy ideje volna lelépnie, majd Kočner erre úgy reagált, hogy nemzetközi vizeken nem eshet baja, és a hajója már készen áll. Amikor Rajeckýt az üzenetekről faggatták, azt mondta, hogy Kočner mindent elviccelt, és biztosan nem gondolta komolyan azt, hogy a szökését tervezi.

(TASR/parameter)

Címkék: Tomáš Rajecký