Menyhárt és Berényi sem jelöltetné magát a parlamenti választáson, de van egy kikötésük

2019. augusztus 26. - 18:41 | Belföld

Erről Menyhárt József, az MKP elnöke és Berényi József korábbi elnök beszélt a párt mai elnökségi ülésén. Feltételként szabták ugyanakkor, hogy a lista helyein fele-fele arányban osztozzanak. 

Menyhárt és Berényi sem jelöltetné magát a parlamenti választáson, de van egy kikötésük
Fotó: Paraméter - archív

Az MKP elfogadná a Híd ajánlatát: ha Bugár Béla pártelnök nem szerepelne a két párt közös választási listáján, akkor nem lenne rajta az MKP jelenlegi elnöke sem, és a párt két korábbi elnöke is hajlandó visszalépni. Erről Králik Róbert, az MKP sajtótitkára tájékoztatta a TASR-t a párt elnökségének hétfői tanácskozása után. A két párt legutóbb a múlt héten egyeztetett a választási koalíció létrehozásáról.

Králik elmondta, az MKP azt akarta elérni, hogy ne valamelyik pártelnök legyen a listavezető, amire Bugár úgy reagált, hogy egyáltalán nem kell szerepelnie a listán.

„Ha a Híd Országos Tanácsa megszavazza, hogy Bugár Béla nem fog szerepelni a listán, akkor hajlandó kimaradni Menyhárt József, az MKP elnöke, és a két korábbi pártelnök, Berényi József és Csáky Pál is”

- nyilatkozta a TASR-nek Králik, hozzátéve, hogy Csáky még nem is döntötte el, indul-e képviselőjelöltként a választáson.

Az MKP elnöksége arról is döntött, ragaszkodik ahhoz, hogy fele-fele arányban osszák el a képviselőjelöltek helyét, ha létrejön a közös lista, Králik szerint a Híd 70:30-as arányt javasolt, de az MKP számára ez elfogadhatatlan.

A Híd Országos Tanácsa hétfőn este tanácskozik, és a hónap végéig le akarja zárni a tárgyalást az MKP-val. A párt a múlt héten megegyezett a parlamenten kívüli Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel, hogy közösen indulnak a választáson.

TASR/para

Címkék: Híd-MKP