Nem sikerült megegyezni: nem lesz Híd-MKP-koalíció!

2019. augusztus 26. - 19:32 | Belföld

Bugár Béla a pártja Országos Tanácsának hétfői ülése után bejelentette, nem lesz Híd-MKP-koalíció a soron következő parlamenti választásokon. Ahogy a Híd elnöke fogalmazott, ez a két pártnak a tárgyalási eredménytelenségét mutatja.

Nem sikerült megegyezni: nem lesz Híd-MKP-koalíció!
Fotó: TASR - archív

A Híd Országos Tanácsának ülésén titkos szavazással döntöttek arról, hogy létrejöjjön-e a közös választási lista az MKP-val.

Az OT tagjainak túlnyomó többsége, egészen pontosan 37-en a koalíció ellen szavaztak. Az együttműködést mindössze öten támogatták, két szavazat pedig érvénytelen volt.

Bugár köszönetet mondott az MKP vezetőségének azért, hogy igyekeztek megoldást találni az együttműködésre, tény viszont, hogy nem tudtak megegyezni a választási lista helyeinek elosztásában. Az MKP vezetése ugyanis nem volt hajlandó engedni abból, hogy az esetleges közös listán a két párt képviselői fele-fele arányban osztozhassanak, a Híd viszont ebbe nem egyezett bele.

Ravasz Ábel, a párt alelnöke elmondta, ha Bugár személyén múlt volna az együttműködés, megegyeztek volna, az MKP azonban ragaszkodott az 50-50 százalékos felosztáshoz a választási listán. Bugárék korábban azzal jöttek elő, hogy a listás helyeket 70:30 arányban osszák el a Híd javára. Az "elnöktelenítési" felvetésre - miszerint a két párt egykori és jelenlegi elnökei ne szerepeljenek a közös választási listán - az MKP elnöksége nem reagált - így Bugár. És bár az MKP jelenlegi és korábbi elnöke, Menyhárt József és Berényi József hétfőn megpendítették, nem kell, hogy a listán legyenek, az szerinte saját elhatározás, nem elnökségi döntés.

Bugár szerint az MKP nem tudott visszalépni a követeléseiből, mert bár tárgyalódelegációjuk igyekezett, az elnökségük viszont egy milliméter engedményt sem volt hajlandó tenni. "Kértük az MKP delegációját, tárgyalják meg, de ugyanazt a javaslatot tették le, azaz részükről nem volt kompromisszumkészség" - szögezte le a pártelnök.

Portálunknak a fejleményekkel összefüggésben Menyhárt József elmondta: "Tudomásul vesszük a döntést. Én személy szerint csalódott vagyok, hogy nem született egyezség a két erős párt között." Az MKP továbbra is azért dolgozik, hogy legyen képviselete a hazai magyarságnak, így viszont nehezebb lesz ez a feladat. - véli az MKP elnöke.

(parameter)

Címkék: Bugár Béla, MKP, híd, Híd-MKP