Menyhárt szlovák nyelvtudását kérték számon Berényin

2017. december 5. - 21:20 | Belföld

Berényi József volt a Markíza televízió és az Aktuality.sk hírportál közös gyártású, Fair Play című műsorának vendége.

Menyhárt szlovák nyelvtudását kérték számon Berényin
Michal Kovačič műsorvezető és Berényi József MKP-s politikus (Forrás: Aktuality.sk)

A több mint húszperces beszélgetésben sok téma szóba került Berényi József MKP-s politikus és Michal Kovačič műsorvezető között - a Hídról, a Fideszről, az autonómiáról, de szó volt egy esetleges MKP-OĽANO választási koalícióról is, amit Berényi elképzelhetőnek tart, pedig Menyhárt József pártelnök korábban egyértelmű nemmel válaszolt a felkérésre.

A beszélgetés végefelé aztán kiderült, hogy a műsorba nem is Berényit hívták, hanem Menyhártot. Michal Kovačič ennek miértjéről is érdeklődött Berényinél.

"Menyhárt úr nem akart idejönni, és az én információim szerint már más szlovák szerkesztőségek meghívásait is visszautasította. Beszél ő annyira szlovákul, hogy olyan párbeszédet folytasson, mint amilyet most mi ketten?"

- tette fel a kérdést Kovačič, amire Berényi József így válaszolt:

"Többször hallottam őt szlovákul beszélni, nem hinném, hogy ez volna az oka annak, hogy ma nincs itt.

"Netán ő szégyenlősebb?" - vágott vissza Kovačič, amit aztán Berényi annyival intézett el, hogy Menyhártnak éppen más, halaszthatatlan kötelessége akadt, ő pedig szívesen jár, ha hívják, úgyhogy ő jött helyette.


Menyhárt József november 17-én, a bársonyos forradalom ünnepén szólalt fel először nyilvánosan szlovákul:


A beszélgetés végül három kérdéssel zárult, melyekre Berényinek "igen" vagy "nem" válaszokkal kellett felelnie.

Költöttek-e valaha magyar állami pénzt pártcélokra? - hangzott az első, amire Berényi még a kérdés befejezése előtt rávágta kétszer is: "Nem."

Elképzelhető, hogy a parlamenti választásokon közös listán indul az MKP az OĽANO-val? - jött a második Berényi pedig magabiztosan felelt: "Igen, elképzelhető."

Van magyar állampolgársága? - szólt az utolsó kérdés.

"Tudtam, hogy ez lesz az utolsó"

- reagált Berényi, majd leszögezte, hogy erre elvből nem válaszol, mert így szeretne rámutatni arra, hogy a szlovák állampolgársági törvény - mely megfosztja szlovák állampolgárságtól az egyszerűsített honosításon belül magyar állampolgársághoz jutó szlovákiaiakat - rossz.

(para)