Michelko szerint a kormány keresi a lehetőségeket, hogy ellenőrizni tudja a titkosszolgálatot

2024. február 23. - 19:57 | Belföld

A kormány keresi a lehetőségeket, hogy ellenőrizni tudja a titkosszolgálatot, mivel Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke közölte, hogy ezen a területen nem támogat törvénymódosítást, Zuzana Čaputová államfőtől pedig világos jelzés érkezett, hogy nem akar együttműködni a kormány jelöltjének kinevezésében – jelentette ki Roman Michelko, az SNS képviselője. A megoldás részleteiről nincsenek közelebbi információi, de mint mondta, a kormány tisztában van a törvényekkel, és úgy jár el, hogy minden rendben legyen.

Michelko szerint a kormány keresi a lehetőségeket, hogy ellenőrizni tudja a titkosszolgálatot
Roman Michelko (TASR)

Michelko leszögezte, hogy ha az államfő számára nem elsődleges kérdés az SIS igazgatójának kinevezése, elég bonyolult lenne várni az új államfőre, miközben az SIS-t ideiglenesen megbízott igazgatóhelyettes vezeti. Hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálat kulcsfontosságú információkkal rendelkezik, és kölcsönös bizalomra van szükség az SIS és a kormány között.

Azt is hozzátette, Pavol Gašpar igazságügyi államtitkárt javasolta a kormány az államfőnek, de problémák esetén más jelöltet állított volna. „Nem ragaszkodott ehhez a névhez, kész volt tárgyalni, de az elnöki hivataltól egyértelmű jelzések érkeztek, hogy nem kíván semmilyen módon együttműködni, ezért tenni kell valamit” – tette hozzá.

Samuel Migaľ, a Hlas-SD képviselője nem kívánt részletekbe bocsátkozni, arra hivatkozva, nehogy minősített adatokat áruljon el. Emlékeztetett, hogy kedden (február 27.) összeül az SIS-t felügyelő parlamenti bizottság, és meghívást kapott az ideiglenesen megbízott igazgatóhelyettes is. Azt nem akarta elárulni, helyesek-e azok az ellenzéki feltételezések, hogy Gašpart neveznék ki az SIS igazgatóhelyettesévé, majd átvenné a titkosszolgálat irányítására vonatkozó felhatalmazást a mostani igazgatóhelyettestől.

TASR