Fico Tibor Gašpar fiát ültetné a SIS igazgatói székébe, a kormány már rábólintott

2024. február 14. - 11:01 | Belföld

Pavol Gašpar, a korábbi országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar fia lehet a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) új igazgatója. A kormány szerdán jóváhagyta a jelölését.

Fico Tibor Gašpar fiát ültetné a SIS igazgatói székébe, a kormány már rábólintott
Pavol Gašpar (Fotó: TASR/Jaroslav Novák)

A SIS igazgatóját a köztársasági elnök nevezi ki a kormány javaslatára. Jelenleg Tomáš Rulíšek az SIS megbízott igazgatója.

Pavol Gašpar a legutóbbi parlamenti választások után, 2023 októberében lett az igazságügyi minisztérium államtitkára, korábban a belügyminisztériumnál dolgozott nyomozóként, magánjogászként, a Legfelsőbb Bíróságon állami tanácsadóként, valamint a Nyitrai Kerületi Bíróságon vezető bírói tisztviselőként.

Pavol Gašpar nevét 2021-ben ismerhettük meg, amikor három évvel ezelőtt októberben napvilágot látott egy rejtett kamerás felvétel, amit egy Nyitrához közeli vadászházban rögzítettek. A csiffári házban Robert Fico, Robert Kaliňák, Pavol Gašpar, az egykori országos rendőrfőkapitány fia, valamint a smeres oligarcha, Miroslav Bödör, illetve Ficóék ügyvédje, Marek Para arról egyeztettek, hogyan kezeljék az akkor rácsok mögött ülő idősebb Gašpar, fiatalabb Bödör, valamint az elítélt speciális ügyész, Dušan Kováčik ügyét. A kiszivárgott videó alapján a NAKA tavalyelőtt februárban hamis vallomás és eskütétel miatt eljárást is indított ifjabb Gašpar ellen, mert azzal vádolták, hogy hamis nyilatkozattételre buzdította Robert Kaliňákot.

A felvételen tisztán kivehető, ahogy Pavol Gašpar a speciális ügyésszel kapcsolatban azt mondja, "garantálom ..., hogy szétb...szom".

Apja, Tibor Gašpar vezeti a parlament védelmi és biztonsági bizottságát. Nem mellesleg az idősebbik Gašpar a Tisztítótűz ügy miatt 2021 novemberéig egy éven keresztül előzetes letartóztatásban volt.

A Tisztítótűz az az eset, ahol a rendőrök - az exfőzsaruval, meg Norbert Bödör oligarchával az élen - egy maffiahálózatot alkothattak, a Smer pártot szolgálva, úgy, hogy az akkori ellenzéki politikusok - például Igor Matovič, vagy Andrej Kiska korábbi államfő - után nyomoztak illegálisan. A befolyásos személyekből álló kupaktanács legalább 2012-től működött, és arra törekedtek, hogy a politikai küzdelem során olyan előnyöket biztosítsanak maguknak, amelyek bebetonozzák a hatalmukat. A felmerült gyanú miatt 2020 novemberében tartóztatták le a korábbi országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart és néhány exkollégáját, akiket azzal vádolnak, hogy valójában nem Szlovákia érdekeit tartották szem előtt, hanem a szintén 2020 nyarán hűvösre tett Bödör, a Smerhez köthető nyitrai oligarcha utasításai szerint jártak el.


(parameter/DenníkN)