Minden a Kuciak-üggyel függ össze. Jobboldali képviselők, reszkessetek!

Portálunk is beszámolt a hírről, miszerint egy nyolc évvel ezelőtt készült hangfelvételt találhattak a vizsgálati fogságban ülő Marian Kočner széfjében, amely azt rögzíti, ahogy a minden lében kanál vállalkozó Dobroslav Trnkával beszélget, aki 2004-2011 között főügyészi tisztséget töltött be. Most Trnka utóda dönthet arról, mi legyen ezzel az anyaggal, de a Smer egyik prominens képviselője már a jobboldali képviselőkre mutogat, hogy van félnivalójuk.

Minden a Kuciak-üggyel függ össze. Jobboldali képviselők, reszkessetek!
Fotó: tasr

Ezen a bizonyos felvételen Kočner állítólag azt magyarázza az akkori főügyésznek, Trnkának, hogy miképpen, milyen korrupciós beavatkozásokkal próbálja bebiztosítani az újraválasztását a parlamentben. Erre azért lett volna szükség, mert Trnkának 2011 februárjában járt le a megbízatási ideje, és ezért az Iveta Radičová vezette kormánykoalíció 2010 novemberétől vagy fél éven keresztül próbálkozott a szlovák törvényhozásban az új főügyész megválasztásával. (Végül a koalíció 2011 júniusában Jozef Čentéš mögé állt be, akit azonban az akkori államfő, Ivan Gašparovič nem nevezett ki, de ez a mostani témánk szempontjából másodlagos kérdés csupán.) Ebben az időszakban igyekezett  Kočner támogatást szerezni a barátjának, Trnkának, aki hivatalosan az akkori ellenzék, a Smer jelöltje volt a tisztségbe.

Abban az időben vékony gatyamadzagon lógott a koalíció működése, amit világosan jellemez az akkori kormányfő kijelentése: „világosan megmondtam: benyújtom lemondásomat”, ha a képviselők a titkos szavazás folyamán "ismét a jelenlegi főügyészt, Dobroslav Trnkát választják meg." Erre aztán végül nem került sor, de

nem sokon múlott, hiszen már akkor arról beszélt mindenki, hogy hat koalíciós honatya átszavazott a smeres, vagy ha úgy tetszik, a trnkás (illetve kočneres) oldalra. Akkoriban arról suttogtak, hogy egy ilyen átszavazás akár 300 ezer euróba is kerülhetett valakinek.

Ez a napokban előkerült hangfelvétel éppen erre az időszakra világíthat rá. És ezzel összefüggésben fejtette ki szerdán Erik Tomáš smeres képviselő, hogy ha van félnivalója valakinek a napokban a hatóságok kezébe került felvételek nyilvánosságra hozása miatt, akkor az az ideológiai paletta jobb oldalán tevékenykedő politikusok, beleértve a mai ellenzéki oldalhoz tartozókat.

És hogy ennek az egész szavazatvásárlásos hangfelvételnek, amin Kočner Trnkával egyeztet, mi köze a nagymácsédi tragédiához? Erről szerdán az országos rendőrfőkapitány beszélt. Milan Lučanský szerint a felvételt Ján Kuciak meggyilkolásával összefüggésben szerezték meg a nyomozók, de azt nem részletezte, miképpen. Hogy ez a házkutatás során akadt a hatóság kezébe, vagy valaki postázta a rendőrségre, képtelen volt megmondani. 

A valamiképpen begyűjtött hanganyaggal kapcsolatban a főrendőr azonban megjegyezte, az jelenleg a főügyészség birtokában van és ott döntik el, mit kezdenek vele. Mindenesetre kiértékelik a helyzetet, és határoznak arról, "ki fog vele foglalkozni és ebben a kérdésben nyomozni." Lučanský megjegyezte azt is, az elsődleges kiértékelés szerint a felvételnek nincs köze a nagymácsédi kettős gyilkossághoz. Úgy véli, a hanganyag akár a Gorilla-ügy felgöngyölítése érdekében is hasznosítható. De a szerteágazó nyomozásban az Europollal együttműködve szeretnének előbbre jutni.

(sp)