A minisztérium beszámolt az EP petíciós bizottságának a vereknyei hulladéklerakatról

2018. február 1. - 13:45 | Belföld

Az EP Petíciós Bizottságának Vereknyéről folyó vitáin a jövőben a tárca képviselője is részt vesz, biztosítva az információk kiegyensúlyozottságát

Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár tájékoztatta az Európai Parlament Petíciós Bizottságának tagjait azokról a lépésekről, melyeket a tárca a vereknyei hulladéklerakó felszámolása érdekében tett. Ezzel tisztázta azokat a pontatlanságokat, melyek az üggyel kapcsolatban az utóbbi időben felmerültek. Peter Jahr, az Európai Néppárt koordinátora üdvözölte a környezetvédelmi minisztérium lépéseit és javasolta, hogy a tárca képviselőjét is vonják be a vereknyei lerakóról folyó bizottsági vitába. Ezzel biztosítva az információkhoz való hozzáférést és a probléma tágabb összefüggéseinek megértését.

„Ismét bebizonyosodott, hogy a nyitott hozzáállás, az összefüggések felvázolása és különösen a pontos információk képesek áthidalni a félreértéseket, melyek gyakran egyes képviselők nem megfelelő tájékozottságán alapulnak”

– jegyezte meg Norbert Kurilla.

A találkozón külön figyelmet fordítottak magára a szanálási projektre. Január végén ugyanis a hulladéklerakó ártalmatlanítására választott enkapszuláció módszerét három szlovákiai európai parlamenti képviselő is bírálta. A bizottság ülésén részt vett Csáky Pál, aki a tanácskozást követően, az összes információ meghallgatása után elismerte, hogy az enkapszuláció reális megoldás lehet - áll a környezetvédelmi minisztérium sajtóhírében.

„Vereknyéről nagyon rég óta, nagyon sokat beszélnek. Paradox módon ma Brüsszelből azok hallatják a hangjukat, akik hosszú ideje a politikában vannak. Akár helyi szinten, akár a kormány tagjaként. Az információkhoz való nyílt hozzáférés híve vagyok, üdvözölöm az eszmecserét. De számomra ugyanilyen fontos, hogy mielőbb megkezdjük a környezeti teher helyreállítását. Maximális erőfeszítéssel dolgozunk ezen. Ennek köszönhetően konkrét eredményeket is fel tudunk mutatni” – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

Kijelentésével azokra a lépésekre utalt, melyeket a környezetvédelmi tárca az elmúlt hónapokban a környezeti teher rendezése érdekében tett. A minisztérium elkészítette a projektet, ennek független szakértői véleményezését, a munkatervet, folyik a közbeszerzési eljárás. Jelenleg azoknak a parcelláknak a tulajdonosaival folynak a tárgyalások, melyeken a munka zajlana.

(para)