A minisztérium mindenkit megnyugtat, van elég hely a magyar középiskolákban

2020. június 16. - 20:45 | Belföld

A hazai magyar diákok a középiskolákban tovább folytathatják anyanyelvükön tanulmányaikat. Így reagált az oktatási minisztérium a Híd párt állításaira, miszerint mintegy 1400 végzős magyar alapiskolás maradhat magyar középiskola nélkül. A parlamenten kívüli tömörülés ezt nem hagyja annyiban.

A minisztérium mindenkit megnyugtat, van elég hely a magyar középiskolákban
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A szaktárca szerint az iskolák befogadóképessége meghaladja a középiskolákban tanulni kívánók számát.

Az egyik illetékes állami hivatal (a Tudományos és Technikai Információs Központ) szerint a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a magyar tannyelvű általános iskolák 9. osztályában összesen 2696 tanulót tartanak nyilván, és a magyar középiskolákban 2747 a helyek száma.

A Híd szerint viszont a gimnáziumokba 440 fővel jelentkeztek többen, mint a rendelkezésre álló 644 hely, szakközépiskolákba pedig csaknem 1000 tanulóval van több jelentkező a megszabott 1742 helynél. Adataik alapján 1084 magyar tanuló jelentkezett a gimnáziumokban meghirdetett 644 helyre, illetve 2708 tanuló a szakközépiskolák magyar osztályaiban meghirdetett 1742 helyre.

Értesüléseink szerint a Solymos László vezette tömörülés szerdán kíván érdemben visszatérni ehhez az oktatáspolitikai témához.

TASR/para