Miután ráijesztettek, maga mondott le a mentős tendermutyiban gyanús igazgató

A hivatalos érvelés úgy néz ki, hogy nem szeretné, ha az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou - UDZS) szakmai alkalmazottjainak munkáját kétségbe vonnák olyasvalakik, akik tudatosan vagy nem szándékoltan, de hamis vagy félrevezető információkat terjesztenek.

Miután ráijesztettek, maga mondott le a mentős tendermutyiban gyanús igazgató
Illusztráció

 

A 800 millió euró értékű, hat évre szóló tendert az említett hivatal írta ki június közepén, és arról szólt, hogy ki fogja üzemeltetni a mentőszolgálat rendelőit, miután a Falck távozik a szlovák piacról.

A SME napilap ugyanakkor rámutatott, hogy összefonódás van a tender ügyében felállított pályázati bizottság tagjai és a győztes cég között. Az LSE – Life Star Emergency társaság jelenlegi tulajdonosának, Miroslav Micskinek ugyanis korábban közös vállalkozása volt a bizottság egyik tagjával, az egészségügyi minisztérium korábbi államtitkárával, Mário Miklošival. A bizottságban ráadásul utóbbi két korábbi minisztériumi kollégája, az informatikáért felelős Peter Salon, valamint a jogi részleg vezetője, Marianna Kozmannová. A tárca egyébként állítólag mindnyájukat figyelmeztette az összeférhetetlenségre.

Miután felmerült a gyanú, hogy a hivatal nem megfelelően járt el a versenytárgyalás során, múlt pénteken Andrea Kalavská (Smer-jelölt) egészségügyi miniszter kijelentette, javasolni fogja Tomáš Haško, az UDZS elnökének visszahívását.

Haško ugyan visszautasította a bizottsági tagok elfogultságának vádját, és azt állítja, hogy a versenytárgyalás az érvényben lévő jogszabállyal összhangban zajlott le, ám hétfőn kiderült, már tájékoztatta lemondásáról  a miniszterelnököt, Peter Pellegrinit.

"Személyes döntést hozok, és azért mondok le egy magas felelősséggel járó funkcióról, mert nem engedhetem, hogy a hivatal dolgozóinak munkáját lealacsonyítsák, és kétségbe vonják azok, akik tudatosan vagy sem, de súlyosan félrevezetik a közvéleményt, és hamis információkat terjesztenek" - szögezte le levelében, amit átadott Pellegrininek. Hozzátette, orvosként és egészségügyi szakemberként az ilyen támadásokra nem tud konstruktívan reagálni, ezért becsülettel lemond a funkciójáról.

Haško elárulta, hogy beadványt intézett a Legfőbb Ügyészséghez, hogy kivizsgálják, a törvénnyel összhangban járt-e el a hivatal, illetve a versenybizottság.

(TASR)