Most az MKP-n a sor, hogy eldöntse, a Híddal megy-e tovább vagy az új kispártokkal (VIDEÓ)

2019. október 10. - 18:46 | Belföld

Csütörtökön délután ismét tárgyalóasztalhoz ültek a Hídon (és az MKDSZ-en) kívüli hazai magyar pártok képviselői, hogy megvitassák, miképpen lehetne összefogni az erejüket és nekivágni a pár hónap múlva esedékes parlamenti választásoknak. Az MKP szombaton döntheti el a kérdést, kivel működne együtt: a Magyar Fórum - Összefogás formációval vagy pedig a kormánypárti Híddal.

Most az MKP-n a sor, hogy eldöntse, a Híddal megy-e tovább vagy az új kispártokkal (VIDEÓ)
Fotó: Paraméter

A mai találkozón kiderült, a Magyar Közösség Pártja szombatra hívta össze az országos tanácsát, hogy pontot tegyen annak a kérdésnek a végére, melyik tömörüléssel vágnának neki a soronkövetkező választásoknak. A Bugár Béla vezette Híddal vagy a két kisebb tömörüléssel.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum irányítója úgy véli, a multietnikus Híd megpróbálja megbontani a kialakulóban lévő egységes magyar képviseletet. Ebben a kérdésben az MKP-nak döntenie kell, hogy melyik formációban szeretné folytatni a politikai harcot. Szerinte ha olyan döntés születne, hogy a Menyhárt József vezette párt a Híd mellett voksolna, akkor az Magyar Fórum - Összefogás közösen keresi majd a módját annak, hogyan indulnának el a parlamenti választásokon.

Mózes Szabolcs, az Összefogás egyik vezetője nem tudja elképzelni azt, hogy az MKP Bugár Béláék mellett döntene, hiszen ezt már korábban kizárta. Ha mégis így történne, akkor "ezt nekik kellene elmagyarázniuk a saját választóiknak, miért döntöttek így. Ez a mi szempontunkból egy új helyzetet eredményezne, amire később reagálnának."

Mint ismeretes, a Híd tegnap jelezte, tárgyalnának az MKP-vel egy választási párt létrehozásáról.

(sp)