Most Matovičot ekézik, akik az országot ilyen állapotban hagyták rá

2020. március 25. - 14:50 | Belföld

Elsőként Richard Raši (Smer-SD) képviselő, korábbi kormányalelnök jelentette ki, hogy Igor Matovičnak nem kéne más tollával ékeskednie, aztán Peter Pellegrini ezt kiegészítette azzal, hogy diplomáciai ügy lehet a miniszterelnök Kínát érintő nyilatkozatából.

Most Matovičot ekézik, akik az országot ilyen állapotban hagyták rá
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

"Sok mindent megéltem már a politikában, de amit Igor Matovič ma mondott, az szégyen" - jelentette ki Raši, aki úgy véli, Matovičnak végre inkább Szlovákiáért kellene tennie valamit, és nem megfigyelnie azt, hogy "az emberek kivel telefonálnak".

"Tegyen valamit, ami megvéd minket a fertőzéstől, és nem kényszeríti térdre a gazdaságunkat" - fokozta gondolatmenetét Raši, aki vélhetően úgy látja, eleget tett ennek érdekében a múlt hét végéig, míg kormányalelnök volt.

Raši emlékeztetett, hogy Matovič még csak köszönetet sem képes mondani a megrendelt légzésvédő maszkokért, ehhez képest tiszteli Boris Kollárban (Sme rodina), a parlament elnökében, hogy a mai ellenzék munkáját is értékelni tudja.

Matovič a mai sajtótájékoztatóján bemutatott egyet azok közül az FFP3 szűrőosztályú légzésvédő maszkokból, amelyekből 100 ezret szereztek be. Aztán elkezdte kritizálni az előző kormányt a kínai gyorstesztekért, amelyek szavai szerint semmit nem érnek, ráadásul többszörös árat fizetett értük a Pellegrini-kormány, illetve az Állami Tartalékalap.

Pellegrini pedig ennek kapcsán úgy reagált, hogy ennek még lehet diplomáciai visszhangja, ugyanis azok a gyorstesztek a fertőzés bizonyos stádiumában (mikor már vannak tünetek) használhatók. Arra kérte az új kormányt, hogy nyilatkozzon kicsit érzékenyebben, mivel a kínai fél bizonyára jóindulattal szállította le a felszerelést.

Emlékeztetett arra is, hogy az említett FFP3 maszkokat még az ő kormánya szerezte be, nem pedig Matovičé.

Azt üzente Matovičnak, hogy a kampány már véget ért, ezért befejezhetné azt, hogy minden sajtótájékoztatóját a korábbi kormány bírálatával kezd. Figyelmeztetett, hogy ha nem tetszik Matovičnak az egészségügyi felszerelés ára akkor mondja le a szerződést, ám bizonyára lesz rá vevő.

Kapcsolódó cikk:
Ahhoz, hogy többet teszteljenek, több teszt kell, most viszont még nincs, emlékeztet Matovič
12 új fertőzött Szlovákiában, egyvalaki ismét a bősi karanténból
Matovičék nem készülnek eltörölni a járulékokat, de segítséget ígérnek
300-400 millió euró mehet el havonta táppénzre és gondozási segélyre

(TASR)