A NAKA által bekasznizott Trnka dumcsipartnere, az exminiszter köszöni, még jól van

2020. január 17. - 09:45 | Belföld

A pozsonyi Slavín melletti villájából a francia Riviérára költözött smeres expénzügyminiszter most úgy tesz, mintha a tavaly november végén előkerült Trnka-Počiatek videó őt alig érintené. Ján Počiatek azt mondja, ebben a témában még karácsony előtt tanúként hallgatták ki. Ha nem tartózkodik a szlovák fővárosban, akkor Cannes mellett lógatja a lábát, mert megteheti. Ki tudja, meddig még.

A NAKA által bekasznizott Trnka dumcsipartnere, az exminiszter köszöni, még jól van
Trnka Kočnerral összejátszva rögzített beszélgetéseket

A jogállamiság helyzetéért aggódók megelégedetten nyugtázhatták, hogy Dobroslav Trnka volt főügyészt több mint nyolc órán keresztül hallgatta ki csütörtökön a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség. Az információk szerint a rendőrség vizsgálja azt a videofelvételt, amely az exfőügyész és Počiatek közötti beszélgetést rögzíti, és amelynek témája az úgynevezett Lemikon-ügy. A beszélgetést az a kamera vette fel, amelyet korábban Trnka irodájába telepítettek Marian Kočner kérésére. Szóval Trnkát a hatóságok már lekapcsolták, most a reflektorfény Počiateket pásztázza, hogy

mi lesz az egykor befolyásos smeres politikussal. Ő egyelőre magabiztosan nyilatkozgat, ahogy azt tette a Sme újságírójának is. Persze, mindenről nem volt kedve kifejtenie a véleményét.

Ahhoz, hogy a mostani helyzet átláthatóbb legyen, vissza kell térni ahhoz az ősrégi ügyhöz, aminek névadója annak egyik résztvevője, a ciprusi Lemikon cég.

A valószínűleg 2009-ben készült, másfél hónapja ismert felvételen a volt miniszter a Lemikon-ügyben folytatott médiastratégiáról egyeztet Trnkával, ahol firtatja főügyésznél, hogy miután rendkívüli jogorvoslatért folyamodott, meddig fog még tartani az eljárás a Legfelsőbb Bíróságon. Majd azt kéri tőle, hogy lehetőleg húzzák el az eljárást. A Lemikon és a Tipos állami cég perében Szlovákia mintegy 13 millió eurót veszített.

Az ügy háttere dióhéjban annyi, hogy Csehszlovákia szétválása után a két sorsjátékkal foglalkozó cég - a Športka és a Tipos - között jogi vita alakult ki, majd az előbbi társaság üzleti követeléseit átvállalta egy Ciprusban bejegyzett postafiókcég, a Lemikon. A Legfelső Bíróság 2008-ban döntött az ügyben, amelynek értelmében az állami Tiposnak mai árakon számítva 66 millió euró értékben kártalanítania kellett a Športkát. Ezt követően a Tipos peren kívül megállapodott a postafiókcéggel, amit pénzügyminiszterként Počiatek is jóváhagyott. Ennek alapján a Tipos 13,3 millió eurót utalt át a Lemikonnak.

A korábbi pénzügyér most azt magyarázta a Sme lapnak, hogy anno a főügyésztől csupán azt akarta, hogy a közvéleménynek érthetően magyarázza el a régi, szövevényes üggyel kapcsolatos jogi részleteket.

Arra a kérdésre már nem akart válaszolni Počiatek, hol van az állandó tartózkodási helye és mit szól Trnka letartóztatásához. A rendőrség sem nyilatkozott azzal összefüggésben, hogy a smeres expolitikus ellen is eljárást kezdeményez-e. Mint ahogy Robert Fico, a legerősebb kormánypárt elnöke is mélyen hallgat az ügy kipattanása óta. Bár egy az aktuális helyzettel kapcsolatos sajtótájékoztató lehetőségét belengette az exkormányfő, de miután pár órával később a rendőrség lecsapott Trnkára, a meghirdetett sajtóesemény elmaradt.

Počiatek a 2016-os választásokat követően szép csendben kivonult a politikából, arra hivatkozva, hogy az üzletnek szeretné szentelni az életét. A Trend hetilap tavaly arról írt, hogy a volt miniszter a francia tengerpartnál, Cannes mellett vett egy villát és a családjával ott tartózkodik. Ő maga meg ingázik a nemzetközi filmfesztiválnak otthont adó világhírű üdülőhely és Pozsony között.

(Sme)