Nem államosítják az áramszolgáltatót? Ez Fico asztala, izomból rárepült a témára!

2020. augusztus 5. - 16:33 | Belföld

A jó öreg Smer már gyűjti is az aláírásokat a parlament rendkívüli üléséhez, melyet Robert Ficóék azért hívnának össze, hogy választ kapjanak a kérdésre, az állam miért nem élt elővásárlási jogával és miért nem vásárolta fel a VSE kelet-szlovákiai áramszolgáltató magánkézben lévő tulajdonrészét, amikor az egyesülési szándékát jelezte a a nyugat-szlovákiai ZSE-vel

Nem államosítják az áramszolgáltatót? Ez Fico asztala, izomból rárepült a témára!
Robert Fico (Fotó: TASR)

Mint azt korábban megírtuk, az állam nem gördít akadályt a két nagy energiaszolgáltató, a ZSE (Západoslovenská Energetika) és a VSE (Východoslovenská Energetika) egyesülése elé. Az államnak részesedése van mindkét cégben, és opcióval rendelkezik a felvásárlásra vonatkozóan, Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter viszont múlt szerdán jelezte, hogy azt nem érvényesíti. Fico pedig most ezt kifogásolja, de alaposan.

Fico a Smer szóvivőjén, Ján Mažgúton keresztül üzente, hogy készek kérdőre vonni erről Sulíkot a parlament legközelebbi ülésén, amennyiben viszont nem kerül a téma a programpontok közé, rendkívüli ülést kezdeményeznek.

A Smer elnöke kijelentette, hogy Sulík nem reagált eddigi kérdéseikre, márpedig magyarázatot várnak tőle arra, miért szalasztotta el a lehetőséget, hogy "helyreállítsa a Dzurinda-kormány vad privatizációjának hatalmas kudarcait".

Emlékeztettek arra, hogy Sulík a kormány döntése nélkül, a nyári hónapokban nem élt a kínálkozó egyedüli lehetőséggel, hogy érvényesítse opcióját a 49%-os tulajdonrészre, amivel ismét visszaszerezhetné a cég feletti irányítást. Úgy vélik, ez éles ellentétben áll Szlovákia stratégiai érdekeivel.

Azért tartják ezt az ország stratégiai érdekének, mivel csak a 2019-es évben 39 millió eurós hasznot termelt a VSE, míg eszközállománya 660 millió eurót tesz ki. Úgy gondolják, az ország ezzel erősíthette volna szerepét az áramszolgáltatás terén, egyszersmind a VSE egy jelentős regionális munkáltató, ami ugyancsak fontos számukra.

(TASR)