Nem állnak le a zsaruk: Bilincsben az adóhatóság volt igazgatónője, az egykori államtitkár, Fico oligarcháját pedig még keresik

2021. augusztus 4. - 12:20 | Belföld

Mýtnik, vagyis magyarul "Vámszedő" fedőnév alatt zajlik az a nyomozás, mely során szerdán (augusztus 4.) újabb letartóztatásokra került sor.

Nem állnak le a zsaruk: Bilincsben az adóhatóság volt igazgatónője, az egykori államtitkár, Fico oligarcháját pedig még keresik
Miroslav Výboh, Lenka Wittenbergová és Radko Kuruc (Fotók: Middlecap, FS SR a TASR)

Az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a Pénzügyi Igazgatóság (FS) informatikai rendszereinek beszerzésével kapcsolatos előnytelen szerződések összege meghaladja a 65 millió eurót.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) munkatársai hétfőn őrizetbe vették a Pénzügyi Igazgatóság egykori igazgatóját, Lenka Wittenbergovát, valamint a pénzügyminisztérium korábbi államtitkárát, Radko Kurucot - adta hírül a Denník N.

Wittenbergová 2018 szeptemberében František Imreczét váltotta az FS igazgatói posztján, majd a Pellegrini-kormány leváltását követően Eduard Heger mint pénzügyminiszter hívta vissza a nőt az adóhatóság éléről. Radko Kuruc két választási időszakban volt a Fico-kormány pénzügyi államtitkára.

Az egyik legfőbb gyanúsítottat, Miroslav Výboh befolyásos nagyvállalkozót egyelőre nem sikerült letartóztatni, mivel huzamosabb ideje külföldön tartózkodik. Výboh Robert Fico közeli barátjának számít, és ha nem jelentkezik önként a rendőrségen, elfogatóparancsot adhatnak ki ellene.

"Vámszedő"

Az aktuális nyomozás a Pénzügyi Igazgatóság IT-megbízásait vizsgálja. A januárban kibukkanó ügy gyanúsítottjai között van František Imrecze (a Pénzügyi Igazgatóság volt igazgatója), Jozef Brhel nagyvállalkozó és testvére Peter, valamint az FS IT-részlegének volt vezetője, Milan Grega.

Korábban nár nyilvánosságra került, hogy Imrecze, valamint Michal Suchoba IT-vállalkozó - aki szintén gyanúsított - kihallgatásuk során Miroslav Výbohot is gyanúba keverték. Elmondásuk szerint Suchoba Výbohon keresztül juttatta el az akkor még smeres politikusnak, Peter Pellegrininek azt a 150 ezer eurónyi kenőpénzt, ami azt szolgálta, hogy az adóhatóság vezesse be az eKasa néven futó virtuális pénztárgépet, mert a szoftverrel összefüggő további IT-megrendelések milliós profitot garantáltak volna Suchoba cégének.

"Az étteremből távozva Peter Pellegrini megkérdezett, hogy a Suchobától származó pénzjutalmat intézhetjük-e Miroslav Výbohon keresztül"

- vallotta korábban kihallgatásán František Imrecze, felidézve a 2013 végén, és 2014 végén zajló eseményeket. Július végén - valószínűleg a beismerésért cserébe - kiengedték őt a vizsgálati fogságból.

Suchoba hasonlóan írja le az akkori történéseket, és beszámolt arról is, hogy egy Cristal márkájú pezsgő dobozában adta oda Výbohnak a 150 ezer eurónyi készpénzt."Pelle köszöni" - üzente állítólag nem sokkal később Výboh Suchobáéknak.

Pellegrini hárít

Výboh korábban nem reagált a sajtóban megjelenő hírekre. Amellett, hogy befolyásos nagyvállalkozónak számít, Monaco tiszteletbeli konzulja is. Külföldön él, így egyelőre a szlovák hatóságok nem tudják őt elérni.

Pellegrini tagadta felmerült vádakat, és arra utalt, hogy Imrecze azért áll bosszút rajta, mert annak idején nem nevezte ki őt pénzügyminiszternek.

Miroslav Výboh régóta Robert Fico egyik legfontosabb gazdasági kapcsolatának, tanácsadójának számít. A múltban a Willing cég mögött állt, amely főként a hadseregtől kapott megbízásokat, főként ami a régi MiG-29-es vadászgépek szerviszelését illeti. A nagyvállalkozó már a második olyan Smer-szponzor, aki korrupciós ügybe keveredik. Az első Jozef Brhel volt, akit február elején gyanúsított meg a rendőrség, és azóta is előzetes letartóztatásban van.

(SME/DenníkN/ parameter)