Nem kevés pénzt fizetne a Matovič alá tartozó állami cég Boris Kollár rádiójának, de mivel ez így nem tiszta, egy újdonságot vezetnének be

2021. április 30. - 12:25 | Belföld

Egy évvel ezelőtt az állami tulajdonban lévő Tipos szerencsejáték-társaság a Fun rádióval kötött hirdetési szerződésével az új kormánykoalíció egyik első konfliktusát okozta, mivel a rádióadó tulajdonosa, a Sme rodina elnöke, Boris Kollár házelnök. Most megismételte magát a történelem, de az illetékesek már dolgoznak a megoldáson.

Nem kevés pénzt fizetne a Matovič alá tartozó állami cég Boris Kollár rádiójának, de mivel ez így nem tiszta, egy újdonságot vezetnének be
Fotó: TASR

Az ellenzék tavaly a lottótársaság fejeseinek lemondását szorgalmazta, és az összeférhetetlenségi ügy zavart okozott a koalíción belül is. Amikor ez az eset előjött, Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí vezetője arra utasította a tárcájának tisztviselőit, hogy ne kössenek szerződéseket a Fun Radióval vagy más, aktív politikushoz tartozó társaságokkal.

A parlament elnöke koalíciós partnerének erre a húzására felháborodott, mondván, "ez a lépés nem csak ellenem szól, hanem Remišová túllép a jogkörein, mert ez károsítja a piaci versenyt".

Kevesebb mint egy év elteltével a probléma megismétlődik. A pénzügyminisztérium alá tartozó állami Tipos a múlt héten hasonló megállapodást kötött a Fun Radióval. Míg tavaly a szerződés 240 ezer eurós plafont határozott meg, most az összeg valamivel alacsonyabb, maximum 168 ezer euró.

Ezért az összegért a Tipos egész évben reklámozhatna a Kollár-féle rádióban. A Fun Rádió Szlovákia harmadik leghallgatottabb adója és a legeredményesebb hat csatorna hasonló szerződést írt alá.

A Tipos Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter tárcája alá tartozik, és az exkormányfő már tavaly is elnézően bánt Kollár cégeivel szemben annak állami megrendelései kapcsán. Az SaS és a Za ľudí azonban kritizálta a helyzetet, mondván, ez az állapot a smeres időket idézi.

A kormánykoalíció azóta sem tudta kezelni az ilyen és ehhez hasonló összeférhetetlenségi ügyeket, de állítólag már javában dolgoznak a helyzet rendezésén.

Az igazságügyi minisztérium például a vagyonkezelői alap (zverenecké fondy) létrehozását vezetné be, ami újdonság lenne a szlovák jogrendszerben. Ilyen alapok léteznek Csehországban, ahol ezt azt intézményt Andrej Babiš miniszterelnök is felhasználta. A vagyonkezelői alap lényege, hogy a társaság részvényei az érintett politikustól átkerülnek az alaphoz, és így az állam szolgálatában álló személy ideiglenesen nem gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

(Sme)