„Nem is sejtik, hogy mi mindenen mentek keresztül” – Čaputová köszönetet mondott a tűzoltóknak, akik a lángokkal küzdöttek Eperjesen

2019. december 16. - 19:46 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn Eperjesre (Prešov) látogatott, ahol személyesen is köszönetet mondott a tűzoltóknak, akik küzdöttek a lángokkal a 12 emeletes panelházban történt robbanás után.

„Nem is sejtik, hogy mi mindenen mentek keresztül” – Čaputová köszönetet mondott a tűzoltóknak, akik a lángokkal küzdöttek Eperjesen
Fotó: TASR

„Szeretném tiszteletem, elismerésem és hálámat kifejezni azért, ahogy cselekedtek. Egyáltalán nem általános, hogy az embernek le kell győznie a saját félelmét, hogy megmentse a másikat. Azok az emberek, akik ezt polemizálják, nem is sejtik, hogy min mentek és mennek keresztül a munkájuk során” – hangsúlyozta az államfő.

Čaputová találkozott a város vezetőségével, valamint az áldozatok hozzátartozóival is.

„A helyzet teljes mértékben ellenőrzés alatt áll. A város valóban professzionális teljesítményt végez” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a tragikus esemény egyebek mellett megmutatta azt is, hogy az önkormányzat képes megoldani a kialakult helyzetet.

Čaputová elmondása szerint megérintette őt, amikor találkozott azokkal a családokkal, akik a robbanás miatt elvesztették közeli hozzátartozójukat vagy az otthonukat. Az államfő szállást kínált nekik az egyik magas-tátrai kastélyban, amely az elnöki irodához tartozik.

„Ez a helyzet nehezen elképzelhető. Nemcsak, hogy elvesztették az otthonukat, hanem a személyes dolgaikat, az emlékeiket, és mindent, ami erős alapköve volt a létezésüknek” – jegyezte meg.

Čaputová szerint a történtek hatalmas szolidaritási hullámot indítottak el, nem csak ami az anyagi segítséget illeti. „Ez egy jó szimbóluma és jele annak, hogy az emberek Szlovákiában önzetlenek, mozgósíthatók és együttérzőek, ha tragédia történik” – utalt például a munkaadókra, akik támogatják a robbanás sújtotta családokat, és a bankokra, amelyek lehetővé teszik a károsultaknak, hogy később fizessék a törlesztőrészleteket.

Mint ismert, hétfőn elkezdték lebontani a gázrobbanás során megrongálódott eperjesi panelház felső emeleteit. A művelet elvégzéséhez Csehországból érkezett egy munkagép, ez az egyetlen olyan berendezés, amelynek elég hosszú a karja (67 méteres) a munka elvégzéséhez. Vladimír Tomek, a város szóvivőjének elmondása szerint egyelőre nem tudni, hogy meddig tartanak majd a munkálatok.

Minden cikkünk a témában

(DenníkN/para)