„Nem világították át őket, mert kiderült volna, hogy maffiózókkal állnak kapcsolatban”

2020. június 16. - 07:58 | Belföld

Kézben tartjuk Szlovákia biztonságát, a Govnet a NAKA razziáját követően is normál üzemmódban működik tovább. Ezt a Szlovák Nemzetbiztonsági Tanács hétfői ülését követően jelentette ki Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő, aki szerint az állam biztonságáért korábban olyan emberek feleltek, akik nem abszolváltak biztonsági átvilágítást.

„Nem világították át őket, mert kiderült volna, hogy maffiózókkal állnak kapcsolatban”
Fotó: TASR

A miniszterelnök hangsúlyozta: a Szlovák Köztársaság nincs veszélyben, érvényben vannak az általános biztonsági előírások.

Matovič bírálta az előző kormányt amiatt, hogy a kiberbiztonságért felelős hivatalokban olyanok kerültek fontos pozíciókba, akik nem abszolváltak biztonsági átvilágítást. „Nem világították át őket, mert nem feleltek volna meg, azért nem, mert kiderült volna, hogy maffiózókkal állnak kapcsolatban” – véli Matovič.

Az új kormány megalakulása óta először tárgyalt a nemzetbiztonsági tanács. Az ülés pontjai a következők voltak: a nemzetbiztonság általános helyzete, a védelmi minisztérium állapota és a kiberbiztonság.

Az utóbbival kapcsolatban szó esett a Hálózati és Elektronikai Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének (NASES) aktuális helyzetéről is, ahol a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tagjai múlt héten razziát tartottak, és több ott dolgozót is őrizetbe vettek. Később mindenkit elengedtek, büntetőeljárás senki ellen nem indult.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter nem tudja, hogy a NAKA által lefoglalt készülékek ugyanazok voltak-e, amelyeket korábban a katonai hírszerzés emberei telepítettek a belső biztonsági ellenőrzések végrehajtása végett.

Veronika Remišová (Za ľudí), a beruházásokért és digitalizálásért felelős miniszterelnök-helyettes visszautasította, hogy a NAKA elhamarkodottan cselekedett volna. Felidézte, hogy a Govnet kormányzati hálózattal kapcsolatban már korábban is felmerültek komoly biztonsági problémák. „Helyre kell hoznunk, amit az előző kormány elhanyagolt” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, hozzáfűzve: meg kell várni a vizsgálat eredményét.

Ahogy arról beszámoltunk, múlt héten a NAKA ellátogatott a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének (NASES) irodáihoz, és ezzel párhuzamosan a kormány székhelyéhez, a kormányhivatalhoz is.

A hatóságok azt feltételezik, hogy a Govnet nevezetű állami számítógépes rendszer egészét lehallgatták. A DenníkN hírportál úgy értesült, hogy a rendőrség néhány szerveren gyanús berendezéseket fedezett fel. Egyes feltételezések szerint a kormányhoz tartozó összes elektronikus levelet és telefont lehallgathatták. A megfigyelt szervezetek körébe tartozhat az ügyészség is, ami nagyon komoly biztonsági kockázatot jelentene.


(TASR/para)

Címkék: govnet, Igor Matovič