Nemcsak a „šípové smerníky”-re vonatkozik a „táblatörvény”, így már mindenki örül az elfogadásának

2021. október 22. - 16:17 | Belföld

Januártól megjelenhetnek a települések magyar nevei is a közlekedési táblákon, a parlament szerdán elfogadta a kisebbségi nyelvtörvény módosítását, amely ezt lehetővé teszi. A törvénymódosítást Gyimesi György (OĽaNO) kezdeményezte, de a Szövetség módosító javaslata nélkül, amelyet Horony Ákos készített, az első változat inkább visszalépést jelentett volna. A jogszabály elfogadását végül Gyimesi és a Szövetség is üdvözölte.

Nemcsak a „šípové smerníky”-re vonatkozik a „táblatörvény”, így már mindenki örül az elfogadásának
Fotó: Facebook

Kezdetben úgy tűnt, hogy a kisebbségi nyelvtörvény módosítása, amelyet nyáron jelentett be Gyimesi György, inkább szűkíteni fogja, semmint bővíti a kisebbségi nyelvhasználatot. A javaslat kimondta, hogy az úgynevezett nyíl alakú irányjelző táblákra a kisebbségek nyelvén is fel lehet írni a települések nevét.

A javaslattal csak három probléma volt: nagyon kevés ilyen tábla van az országban, az összes többi táblát kivette volna a kisebbségi nyelvtörvény hatálya alól, valamint meglehetősen félrevezetően a községeket nevezte meg, mint akik elhelyezhetik a táblákat.

A szerdán elfogadott változatban azonban ezek a hibák már nem szerepelnek. Gyimesi a részletes vitában benyújtotta azt a javaslatot, amelyet a Szövetség jogásza, Horony Ákos készített, és a végső szavazáson ezekkel együtt fogadták el a törvénymódosítást.

„Örülök, hogy Gyimesi képviselő úr benyújtotta ezeket a módosító javaslatokat, és így előrelépés történt nyelvünk használata területén. Az ilyen sikerek erőt adnak a jövőbe” – kommentálta az elfogadott törvénymódosítást Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

Gyimesi szerdán örömmel harangozta be a törvény elfogadását.

„A parlament elfogadta a törvényjavaslatomat, amely lehetővé teszi, hogy az úgynevezett „šípové smerníky” helyett csaknem az összes táblán ki tudjuk majd írni a magyar megnevezéseket. És ez nemcsak a községek nevére vonatkozik, hanem az összes olyan geográfiai megnevezésre is, amely a magyar nyelvben használatos” – büszkélkedett el a törvényjavaslattal a Facebookon Gyimesi.

Éppen az általa csak „šípové smerníky”-nek nevezett nyíl alakú irányjelző tábla szerepelt az általa eredetileg benyújtott javaslatban, a magyar feliratokat csak ezeken lehetett volna feltüntetni.

Horony Ákos jogász, a végső változat előkészítője is jelentős előrelépésnek tartja a módosítás elfogadását. A januárban életbe lépő módosítás szerinte egyértelműbbé tette, hogy mit kell és mit lehet kiírni a kisebbségek nyelvén, milyen közlekedési táblákra vonatkozik a kisebbségi nyelvtörvény.

„A mi javaslatunknak köszönhetően az elfogadott változat már azt tartalmazza, hogy az információs közlekedési táblákon is fel lehet tüntetni a kisebbség nyelvén a települések nevét. Az információs közlekedési tábla egy táblatípus, de ebbe beletartozik minden olyan tábla, amelyen valamilyen felirat van” – magyarázta a Paraméternek Horony Ákos.

A jogásszal készült interjúnkat itt olvashatják.

- lpj -