Nemzeti gyásznap lesz pénteken Szlovákiában

2019. november 14. - 12:07 | Belföld

Szlovákia pénteken, november 15-én nemzeti gyásznapot tart a Nyitra mellett történt buszbaleset áldozatai emlékére.

Nemzeti gyásznap lesz pénteken Szlovákiában
Fotó: TASR

A nemzeti gyász reggel 8 órától este 20 óráig fog tartani. Erről csütörtöki rendkívüli ülésén döntött a kormány. A gyász jeléül a lobogókat félárbocra eresztik.

Mint ismert a Nyitragerencsér (Nitrianske Hrnčiarovce) község kataszterében történt szörnyű balesetben 12 személy a helyszínen életét vesztette, közülük négyen gyerekek: egy Nyitra és Aranyosmarót között menetrend szerint közlekedő, javarészt isklásokat szállító autóbusz és egy kavicsot szállító teherautó karambolozott az első osztályú 65-ös úton. Ez Szlovákia történetének egyik legtragikusabb közlekedési balesete.

Az állami jelképekről szóló törvény értelmében nemzeti gyászt a kormány hirdethet az államfő, a parlament elnöke, vagy a miniszterelnök halála esetén. Akkor is élhet ezzel a jogával, ha egy olyan személy halála, aki rendkívüli hatást gyakorolt a közéletre, társadalmi megrendülést vált ki, vagy ha Szlovákia területén, illetve a határain túl több áldozatot követelő, szintén országos megrendülést kiváltó tragédia történik.

Szlovákiában eddig kilenc alkalommal hirdettek nemzeti gyásznapot, legutóbb 2016-ban, a Szlovák Köztársaság első elnöke, Michal Kováč halála miatt. A szerdaihoz hasonló tragikus baleset miatt utoljára 2009-ben tartott Szlovákia nemzeti gyásznapot, miután egy garamszécsi (Polomka) vasúti átkelőn vonattal ütközött össze egy autóbusz, és tizenketten meghaltak.

Kapcsolódó cikkek:
Animáción mutatják be, hogyan történhetett a 12 halálos áldozatot követelő buszbaleset (videó)
BORZALOM: 12 halottja van a nyitrai halálúton történt brutális karambolnak, köztük négy gyerek
Megrázó videót közölt a rendőrség a tragikus buszbaleset helyszínéről
Videón, ahogy kerekeire állítják a balesetet szenvedett autóbuszt
Részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak az Arriva busztársaság
Kiemelték az autóbuszt az árokból, nem találtak újabb áldozatokat

Többségében magyarok lakta község lakosai vesztették életüket a tragikus buszbalesetben

(TASR/para)