Névtelen bejelentő jelentette fel, megszüntetik az Iskolai Szolgáltatási Központot Dunaszerdahelyen

2019. június 26. - 06:56 | Régió

2017 őszén jött létre Dunaszerdahelyen az Iskolai Szolgáltató Központ, melynek élére Szabó Dezsőt nevezték ki, aki korábban a városi hivatal műszaki osztályát irányította. A központ alá került az önálló jogalanyisággal nem rendelkező városi óvodák gazdasági irányítása és alkalmazottai is.

Névtelen bejelentő jelentette fel, megszüntetik az Iskolai Szolgáltatási Központot Dunaszerdahelyen
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Tavaly ősszel, amikor egyéves fennállását ünnepelte a szolgáltatási központ, az ünnepélyes eseményen Hájos Zoltán elmondta, hogy évente több mint 2200 eurót költ minden egyes óvodás gyermekre az önkormányzat, és a források lehető leghatékonyabb felhasználása céljából döntöttek a szolgáltatási központ létrehozása mellett.

Az óvodák ezáltal megmaradtak különálló intézménynek, ám gazdasági irányításuk és alkalmazottaik munkajogi viszonyai tulajdonképpen egy fedél alá került. Ezáltal több mint 140 alkalmazottat irányított, ebből több mint 80 volt óvodai pedagógus, kb. 25-25 konyhai dolgozó és takarító, 5-en pedig karbantartók.

Ilyen módon központilag szerezték be az óvodák számára is az áram- és hőszolgáltatást, a karbantartáson megspórolt 34 ezer euróból pedig felújították a Halpiac téri óvoda egyik pavilonjának tetőszerkezetét.

A helyhatósági választások előtt egy hónappal megtartott említett egyéves ünnepségnek egyébként volt egy hátulütője is, ugyanis kora délután tartották, ami miatt az ovik délben bezártak, a szülőknek pedig október közepén váratlanul más módot kellett találniuk arra, hogy fél napig valaki vigyázzon kisgyermekükre, ami sokak nemtetszését váltotta ki.

„Másfél év elteltével azt tudjuk mondani, hogy gazdaságilag és szervezésileg jó döntés volt a központ létrehozása, a működtetése kapcsán viszont olyan bejelentés érkezett a minisztériumhoz az óvodakonyhákat illetően, mely alapján a kerületi székhelyű járási hivatal ellenőrzést tartott” – fogalmazott.

Megállapították, hogy olyan szolgáltatást is nyújtott a központ, amit a törvény nem tesz lehetővé, tehát annak keretein túlmegy. Az óvodák alkalmazottait emiatt vissza kell helyezni közvetlenül a városi hivatal hatáskörébe. „Ha nem tennénk meg, akkor az iskolahálózatból való törlését is javasolhatnák. Így viszont, hogy ezt megtesszük, nem lenne finanszírozási alapja a működtetésének” – jegyezte meg.

„Szívfájdalmunk hogy az oktatási kormányzat nem képes a mai igényeknek megfelelni, még a 20. századi törvénykezés alapján működnek az oktatási intézmények” – húzta alá a polgármester.

Mint mondta, az Iskolai Szolgáltató Központnak köszönhetően a kárelhárítással és javításokkal kapcsolatos óvodai igények hamarabb valósultak meg, mint amikor még ugyanez a feladatkör városi hivatal műszaki osztályához tartozott. Hájos leszögezte, hogy azt a kommunikációs hátteret, ami ennek köszönhetően alakult ki, szeretnék megtartani, hogy ez a hatékonyság fennmaradjon.

(SzT)