Nincs tovább: lehúzza a rolót Szlovákia egyetlen alumíniumgyára, több száz ember veszíti el a munkáját

2022. augusztus 17. - 09:15 | Belföld

A több hónapnyi bizonytalan időszak után eldőlt a garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) Slovalco alumíniumgyár sorsa.

Nincs tovább: lehúzza a rolót Szlovákia egyetlen alumíniumgyára, több száz ember veszíti el a munkáját
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Szeptember végéig teljesen leállítja az alumíniumgyártást a Slovalco, csak az alumíniumhulladék kismértékű újrahasznosításával folytatja tevékenységét. Erről a vállalat részvényesei, a Penta és a norvég Norsk Hydro csoport döntött az igazgatótanács keddi ülésén.

A döntés hátterében a magas energiárak és az elégtelen állami kompenzáció áll, amelyre a társaság az elmúlt két évben felhívta a figyelmet. A cég képviseletében Peter Oťapka közölte, a döntés jelenleg háromszáz alkalmazottat értint.

A Slovalco azzal magyarázza döntését, hogy a 2023-ra magas energiaárak miatt az alumíniumgyártás gazdaságilag fenntarthatatlanná vált volna a cég számára.

"A Slovalco alumíniumkohó nemcsak a szlovák, hanem az európai cégek számára is kiemelt beszállító. A termelés leállításával Európa kénytelen lesz alumíniumot importálni olyan országokból, mint Kína vagy Oroszország" – jelentette ki Milan Veselý, a cég vezérigazgatója. Hozzátette, a társaság több támogató intézkedéssel készül a termelés leállásával érintett alkalmazottak számára.

Mint ismert, július közepén elbocsátásokat jelentett be Szlovákia egyetlen alumíniumgyára. A cég a termelés fokozatos csökkentésével és ezzel párhuzamosan a dolgozók elbocsátásával reagált a növekvő energiaárakra, a kibocsátási engedélyek magas árára, illetve az alumínium árának csökkenésére. A vállalat vezetése már akkor közölte, nem tartják kizártnak a gyártás teljes leállítását sem.

A Slovalco nyár közepén a 450 alkalmazottjából 300-at volt kénytelen elbocsátani. „Ami az egyetlen szlovákiai alumíniumgyárunkkal történt, az nem nevezhető másnak, mint katasztrófának” – reagált akkor Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter.

A tárca közölte, hogy a hatáskörükhöz mértek minden lehetséges lépést megtettek,hogy a mostani helyzet ne következzen be, ugyanakkor belátják, hogy az alumíniumkohó gyártási nehézségei miatt ez nem volt elég.

"A gazdaságügyi minisztérium és személy szerint én is sokáig azt javasoltam, hogy a külföldön megszokott módon szabadítsák fel erre a célra a környezetvédelmi alap forrásait. A termelési kiadások elviselhetetlen növekedése miatt a nagy munkáltatóknak közvetlen anyagi kompenzációt kellett volna kapniuk. Sajnos ez nem sikerült a pénzügyminisztérium elutasító véleménye miatt, annak ellenére, hogy van elég forrás a környezetvédelmi alapban. Emiatt több száz ember kerül a munkaügyi hivatalhoz" – hangsúlyozta júliusban Sulík.

A Slovalco vezérigazgatója, Milan Veselý akkor rámutatott: a kibocsátási kvóta-kereskedelemről szóló törvény hiányzó módosítása megmenthette volna a céget. "A kompenzációval legalább nullán lehetnénk, de így messze túl vagyunk a teherbírási határon. Nem tudtuk biztosítani az áramot a jövő évre, és mára odáig jutottunk, hogy még a törvény elfogadása sem segítene rajtunk” – tette hozzá.

A Slovalco a besztercebányai régió legnagyobb munkaadója volt, Garamszentkereszten az alumíniumgyártásnak több mint 70 éves tradíciója van. A gyártás leállításáról szóló döntés közvetett módon az alvállalkozói láncban további, több mint 1000 külső alkalmazottat is érint.


(TASR)