Nincsenek gyerekekre vadászó furgonok – ismét terjednek az álhírek, a rendőrség figyelmeztet

2019. január 17. - 14:50 | Belföld

A napokban ismét felbukkant a közösségi médiában az álhír, miszerint gyerekeket rabolnak el az országban. A rendőrség figyelmeztet, nincs semmiféle furgon, amely gyerekekre vadászik, ismét hoaxról van szó.

Nincsenek gyerekekre vadászó furgonok – ismét terjednek az álhírek, a rendőrség figyelmeztet
Illusztráció (Fotó: TASR)

A rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán figyelmezteti a nyilvánosságot, ismét terjed a gyermekrabló furgonról terjedő történet az interneten. Ezrek osztják meg közösségi oldalakon, többen a rendőrséghez is eljuttatják a téves értesülést, sőt, néhányan közülük még a rendőrökkel is vitába szállnak a hír valóságtartalmával kapcsolatban. Az utóbbi időben terjedő álhírek arról szólnak, hogy ezúttal a Késmárki járásban, konkrétan Toporec községben és környékén garázdálkodnak emberrabók.

A rendőrség hangsúlyozza,

Szlovákia történetében még soha nem fordult elő, hogy elraboltak volna gyereket.

Az eltűnés leggyakoribb oka az, hogy a gyerekek megszöknek otthonról vagy a nevelőintézetből, idősebb társukkal távoznak, illetve olyan is előfordult már, hogy a saját szüleinek egyike hurcolta el a gyereket úgynevezett szülői szöktetés által. Olyan azonban, hogy harmadik személy rabolta volna el a gyereket, még nem történt.

A rendőrség egyúttal figyelmeztet, az álhírek terjesztése bűncselekmény, amelyért akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

A rendőrség ennek ellenére hangsúlyozza, sosem becsülik alá a hasonló bejelentésekről szóló híreket:

„Bármilyen, kiskorúakat fenyegető veszély esetén a rendőrség haladéktalanul tájékoztatja a nyilvánosságot a médián vagy a közösségi oldalán keresztül.”

Tavaly februárban a Dunaszerdahelyi járásban is felbukkant a gyerekrabló fekete furgonról szóló hír, a rendőrség azonban rövid időn belül eloszlatta a terjedő rémhírt.


(parameter)