Október 1-jére tolták ki a dunaszerdahelyi lakótelepi parkolóreform ellenőrzését, de vajon addigra mindenki megérti?

2021. június 30. - 07:00 | Régió

A városi képviselő-testület keddi ülésén néhány részletében módosították a júniustól bevezetett rezidens parkolás rendszerével kapcsolatos rendeletet, noha számos kérdés megválaszolatlan maradt. Lesz-e elég parkoló, illetve egyáltalán megérti-e minden dunaszerdahelyi lakos, hogy miről van szó?

Október 1-jére tolták ki a dunaszerdahelyi lakótelepi parkolóreform ellenőrzését, de vajon addigra mindenki megérti?
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Korábban több cikkben is foglalkoztunk a rezidens parkolás dunaszerdahelyi bevezetésével. Ennek lényege, hogy a lakótelepeken az esti órákban szabályoznák a parkolást olyan módon, hogy a bejelentkezett lakosok élvezzenek elsőbbséget, míg másoknak, beleértve a vendégségbe érkezőket este hattól egy ingyenes órán kívül fizetni kell majd a kékre festett rezidens parkolók használatáért. A fehéren hagyott alternatív parkolók továbbra is ingyenesek maradnak, ezek közös jellemzője viszont, hogy nem az „ablakunk alatt” vannak.

A minap a városi szupervállalat, a Municipal igazgatójától megtudtuk, hogy ebbe a rendszerbe mostanáig több mint 4000 autót jelentettek be, összességében pedig 4800-ra tehető a rendszerbe bevont rezidens és alternatív parkolók száma.

Jany József igazgató azonban a keddi plénumon sem tudta megmondani, hogy a 4800-as számból mennyi a rezidens, tehát a bejelentkezett lakosok által igényelhető parkoló, és mennyi az alternatív. Ahogy arra sem tudott választ adni, hogy végsősoron mennyi parkolót igényelhetnek a lakosok.

„Kb. 4800 parkoló lesz kifestve, de azt nem tudjuk megmondani, hogy ez sok vagy kevés, mert nem tudjuk, mennyi, például 6 vagy 8 ezer lesz a regisztrált autó” – fogalmazott.

Brunczvik Tünde

Brunczvik Tünde (MKP-frakció) képviselő már sokadszor adott hangot aggodalmának amiatt, hogy nem lesz elég a parkoló. Nehéz elképzelni, hogy a dunaszerdahelyi lakótelepeken (Észak I-II., Kelet, Nyugat, belváros) állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezők túlnyomó többsége már regisztrálta az autóját, márpedig ha nem így van, akkor a parkolási helyzet javulására nemigen lehet számítani.

Jelenleg az Észak II-es és a Kelet lakótelep bizonyos részein okozza ez a legnagyobb gondot, és itt már ma is sokan a járdákra vagy akár a füves területekre parkolnak. Miután a 4800 kijelölt parkolóból, melyek bizonyos hányada ráadásul alternatív, már 4000 ezret igényeltek, könnyen előfordulhat, hogy jóval több lesz az igénylés, mint a parkoló. Különösen úgy, hogy a rendelet egyik nem titkolt célja azon lakosok ösztönzése a lakhelyükre való bejelentkezésre, akik ezt eddig nem tették meg.

Brunczvik Tünde mellett Antal Ágota (független) képviselő is felhívta egyúttal arra a figyelmet, hogy sokan a városban erről a rendszerről nem is tudnak, nem értik vagy épp bonyolultnak tartják a regisztrációt.

„A parkolási rendszer káoszhoz fog vezetni, az emberek részéről ez egy kikényszerített történet és elégedetlenek. Azt gondolom, hogy felesleges a rendelet pontjain vitatkozni, mivel alapvető probléma, hogy nincs elég parkolóhely” – jegyezte meg Antal.

Antal Ágota

Hájos Zoltán polgármester viszont erre azzal kontrázott, hogy először szükség van egy parkolási rendszerre, hogy kiderüljön, hol lesz szükség újabb parkolókat építeni. „Ha minden parkot leaszfaltoznánk, az sem lenne elég. Elindítottunk egy folyamatot, ami arra jó, hogy csökkentsük az autók létszámát. Ha nem lesz elég a parkolók száma, akkor számszerűsíteni tudjuk, hol mennyire lesz szükség” – fogalmazott.

Antal viszont úgy véli, hogy először fel kellett volna mérni, hol mire van szükség, majd arra kiépíteni a rendszert, és nem rákényszeríteni az embereket, hogy regisztráljanak úgy, hogy talán parkolóhoz nem is jutnak.

„Bevezetünk egy rendszert, szankcionáljuk a polgárainkat, kísérletet végzünk rajtuk. Kényszerítjük őket arra, hogy bejelentkezzenek, aztán lehet kiderül, hogy az egész nem működik” – húzta alá.

Ezzel Brunczvik Tünde is egyetértett, majd hozzátette, hogy az emberek nem értik, hogyan kell regisztrálni, majd előfordulhat, hogy emiatt kapnak büntetést.

Hájos Zoltán

Hájos szerint a hozzáállással van ban, mivel ha Dunaszerdahelyen be akarnak vezetni valami újdonságot, akkor mindenki azt kezdi firtatni, miért nem fog működni. „Nem hiszem, hogy a spanyolviaszt szeretnénk feltalálni. Szlovákia számos városában működik egy ehhez hasonló rendszer. Ha valaki nem akar ahhoz hozzájárulni, hogy a lakosok könnyebben parkolhassanak, annak ezt nem kell támogatnia” – hangsúlyozta, ám ezt Brunczvik és Antal is kikérte magának.

Végül Horváth Zoltán tett javaslatot arra, hogy a rendszer ellenőrzésének kezdetét – miután a mostani módosításban eleve júliusról augusztusra tolták volna – halasszák el októberre.

„Ha július 1-re nem lesz olyan a helyzet, hogy ez felelősségteljesen elkezdődhessen, akkor a szabadságolás időszakában ne zúdítsuk sem az emberek, sem a városi rendőrök nyakába”

– szögezte le. Hozzátette, a szeptemberi plénumra további módosítások születhetnek a tapasztalatok alapján, melyeket beépíthetnek. Ezt végül a képviselők többsége (13/20) támogatta.

Ugyancsak a módosítások közt szerepel, hogy a vállalkozók, akiknek egységeik a rezidens zónákban találhatók, pozitív városi elbírálás esetén parkolónként évente 720 euróért megtarthatják azokat a helyeket, amelyeket a klienseik számára tartottak fenn. További módosítás, hogy a ClickPark applikációba történő bejelentkezéssel bárki – nemcsak a dunaszerdahelyiek, mint azt eredetileg tervezték – nyer egy ingyenes órát a rezidens parkolókon a fizetésköteles időszakban.

Eredetileg egy lakáshoz, melyben legalább két felnőtt személy állandó lakcíme található, két autót is ingyen regisztrálhattak volna, egy módosítással viszont ezt kiterjesztették azokra a lakásokra is, ahol egy személy állandóra, egy másik felnőtt pedig átmeneti lakcímre van bejelentve.

(SzT)