Olyan újságírók után is szaglásztak a zsaruk, akiknek köze nincs a Kaliňákot megszívató banki alkalmazott ügyéhez

2019. augusztus 12. - 14:41 | Belföld

A már elítélt Filipa Rybanič banktitokmegsértése kapcsán olyan újságírók után is szaglászni kezdtek a rendőrök, akiknek semmi közük nem volt a Robert Kaliňák bankszámlájáról pikáns részleteket megszerző banki alkalmazott ügyéhez, sőt, még csak nem is foglalkoznak tényfeltáró újságírással.

Olyan újságírók után is szaglásztak a zsaruk, akiknek köze nincs a Kaliňákot megszívató banki alkalmazott ügyéhez
Robert Kaliňák - archív felvétel (TASR)

Filip Rybanič Jozef Rajtár (SaS) parlamenti képviselő asszisztense volt amellett, hogy a Tatrabankánál dolgozott. Onnan szerzett meg olyan információkat, miszerint Robert Kaliňák magánszámláján megjelentek bizonyos összegek Ladislav Bašternáktól, márpedig a vele folytatott üzleti viszonyát az akkori belügyminiszter tagadta. Banktitok megsértéséért Rybaničot tavaly szeptemberben három év felfüggesztett börtönre ítélték, öt év próbaidővel.

2017 elején több mint húsz újságírót világítottak át, köztük volt például a Markíza közkedvelt híradósa, Viktor Vincze is, akit a Denník N közlése szerint a múlt héten hallgattak ki.

"Gondolom, az átvilágításom azzal függhetett össze, hogy Filip Rybanič letartóztatása idején a Markíza szerkesztőjeként még politikai hírekkel is foglalkoztam. Ehhez az esethez később viszont már csak annyi közöm volt, hogy beszámoltam róla a híradóban. Éppen ezért lepett meg az idézés" - árulta el a lapnak Vincze.

A belügyminisztérium felügyelősége azt vizsgálja, hogy az újságírók tömeges átvilágításából származó információk nem Marian Kočnernél kötöttek-e ki. A legfőbb gyanúsított személy ez ügyben Pavol Vorobjov, az Országos Rendőrkapitányságon belül a rendőröket információkkal támogató részleg igazgatója.

A Kuciak-gyilkosság idején derült ki, hogy 2017 őszén éppen ő volt az, aki a 2018 februárjában meggyilkolt újságírót átvilágította, majd azt állította, hogy Tibor Gašpar akkori országos rendőrkapitány parancsára tett így.

A rendőrség is elismerte, hogy a Rybanič-ügyben tömegesen történtek átvilágítások az újságírók körében, ugyanakkor azzal védekeztek, hogy még 2017 februárjában. Az egy évvel később meggyilkolt Ján Kuciak ekkor nem volt köztük.

Ez azért fontos, mert ismert, hogy Ján Kuciak után is szaglásztak a rendőrök, és ennek eredményeit aztán Norbert Bödörön keresztül eljuttatták Marian Kočnerhez, ő pedig odaadta Peter Tóthnak, aki megfigyelte többek között Kuciakot is. Tóth állítása szerint nem tudta, hogy Kočner esetleg valamelyikük meggyilkolását végzi, úgy gondolta, csak a Na pranieri (Pellengéren) elnevezésű portáljához kellenek neki információk az újságírókról.

Egy ilyen átvilágítás során viszont információkat szereznek arról, kik az újságírók rokonai, szülei, testvérei, párjai, gyerekei, valamint fotókat róluk, a születési dátumokat, személyazonossági igazolványaik, jogosítványaik számát, lejárati idejét, az általuk vagy élettársaik által használt autók típusát.

Az ügyben a rendőrség köztisztviselői hatalommal való visszaélés ügyében vizsgálódik, konkrét hivatalos gyanúsított viszont még nincs.

(Denník N)