A Pčolinský elleni vádat két "bűnbánó" vallomására alapozták

2021. szeptember 2. - 15:49 | Belföld

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) volt vezetője elleni vádat két megbánást tanúsító személy vallomására alapozták.

A Pčolinský elleni vádat két "bűnbánó" vallomására alapozták

Ezt csütörtökön jelentette ki Jozef Kandera, a főügyész helyettese, aki ejtette a vádat Vladimír Pčolinský ellen.

Kijelentette, hogy egy vádat nem lehet ilyen vallomásokra alapozni. Nem gondolja, hogy a döntése nincs összhangban a vizsgálóbírók határozatával, akik korábban elrendelték Pčolinský előzetes letartóztatását.

Kandera szerint a bűnüldöző szervek tisztában voltak azzal, hogy a két bűnbánást tanúsító személy vallomása nem elég a vádemeléshez.

"Igyekeztek objektív bizonyítékokkal alátámasztani ezeket a vallomásokat. Én viszont nem tekintem objektív bizonyítéknak egy harmadik vagy negyedik megbánást tanúsító személy vallomását"

- hangsúlyozta. Kandera például egy szakértői jelentést, egy telefonbeszélgetésről készült felvételt vagy egy e-mailes kommunikációt tart objektív bizonyítéknak.

"A bűnüldöző szerveknek ilyen bizonyítékokat ebben az ügyben nem sikerült biztosítaniuk. Éppen ellenkezőleg, a büntetőeljárás megindítása után olyan bizonyítékokat rögzítettek, amelyek következtében jelentősen gyengült a bűncselekmény elkövetésének gyanúja"

- mutatott rá az ügyész. Kandera nem zárta ki, hogy ismét vádat fognak emelni.

A Szlovák Főügyészség kedden (augusztus 31.) ejtette a vádat Pčolinský, Zoroslav Kollár vállalkozó, Jaroslav Haščák üzletember, Ľubomír Arpáš, az SIS kémelhárításának feje és Arpáš felesége ellen.

TASR