Pellegrini: El kell oszlatni minden Jankovskával kapcsolatos gyanút!

2019. szeptember 3. - 13:36 | Belföld

El kell oszlatni minden gyanút, ami miatt rendőri beavatkozást rendeltek el több bíró és Monika Jankovská (Smer-SD) igazságügyi államtitkárral szemben.

Pellegrini: El kell oszlatni minden Jankovskával kapcsolatos gyanút!
Fotó: TASR

Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök ezt azután mondta, hogy találkozott Lenka Praženkovával a Bírói Tanács elnökével, és hozzátette, lépéseket kell tenni, hogy az emberek újra bízzanak az igazságszolgáltatásban.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke pénteken bejelentette, hogy összegyűjtötte a szükséges képviselői aláírásokat, és az ellenzék rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozza Peter Pellegrini kormányfő leváltására. Az ellenzék azonban kedden arról tájékoztatott, hogy amennyiben időközben Jankovská lemond, nem kerül sor a rendkívüli ülésre.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) két hete lefoglalta Jankovská mobiltelefonját. A nyilvánosságra került információk szerint Jankovská intenzív telefonos kapcsolatban állt Marian Kočnerrel, akit Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsítanak. Kočner az üzenetben csak majmocskának nevezte az államtitkárt.

Jankovská tagadja, hogy üzeneteket váltott Kočnerrel és azt állítja, sosem találkoztak. Zuzana Čaputová államfő kijelentette, elfogadhatatlan, hogy Jankovská az államtitkári poszton maradjon.

Gál Gábor igazságügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, azonnal indítványozza Jankovská leváltását, amint bizonyíték lesz arra, hogy kapcsolatban állt Marian Kočnerrel. Arra az esetre, ha a Smer-SD ezt követően is ragaszkodna ahhoz, hogy Jankovská államtitkár maradjon, Gál kilátásba helyezte lemondását.


(TASR/para)