Pellegrini: A kormánynak nincs egyértelmű terve a gazdaság újraindítására

2020. június 25. - 18:46 | Belföld

A jelenlegi kormánynak máig sincs egyértelmű terve a koronavírussal sújtott gazdaság újraindítására. A gyorsított eljárásban elfogadott intézkedések csak részmegoldásokat kínálnak. Nem garantálják az ország gazdasági stabilitását, és nem elegendőek. Peter Pellegrini volt kormányfő és jelenlegi ellenzéki képviselő gazdasági szempontból így értékelte az új kormány első száz napját.

Pellegrini: A kormánynak nincs egyértelmű terve a gazdaság újraindítására
TASR

Pellegrini elismerte, hogy a kormány Szlovákia történetének egyik legnagyobb próbatétele idején lépett hatalomra. Az intézkedések folytonosságát szerinte sikerült megőrizni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mindig két lábon kell állnunk, és úgy tűnik, hogy ezek közül az egyik, az egészségügyi, már rendben van. Másfelől viszont a másik, a gazdasági, szerinte „beteg”.

„A kormány első 100 napja után nem, hogy sántítunk a gazdasági lábunkkal, de attól tartok, hogy ez a lábunk elkezdett bénulni”

– jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy az ún. gyorsított eljárásban elfogadott anyagok nagy részével egyetért, de szerinte mindez kevés. Az a több mint 100 intézkedés, amelyet a kormány szerdán (június 24.) fogadott el, Pellegrini szerint nem járul hozzá lényegesen a gazdasági növekedés elindításához.

Egyúttal sajnálja, hogy a képernyőkön leggyakrabban csak az egészségügyi bizottságok véleményét hallhatjuk. „Rendkívül nagy hiányát érzem annak, hogy nem hallhatjuk naponta ugyanilyen gyakran a gazdasági bizottságok, a gazdasági szakértők véleményét” – jegyezte meg Szlovákia gazdasági helyzetével kapcsolatban.

A gazdaság újraindításának tervezetét Peter Žiga volt gazdasági miniszter és ellenzéki képviselő is hiányolta.

„Az ország gazdasága nap mint nap újabb és újabb ütéseket kap” – jegyezte meg. Az új kormány szerinte ahelyett, hogy erre reagálna, csütörtököt mond. Más országokhoz képest még 100 nap elteltével is elhanyagolható az a segítség, amelyet a vállalkozók kapnak a kormánytól.

Erik Tomáš ellenzéki képviselő azt állapította meg, hogy a bonyolult rendszerek és az alacsony támogatások azt eredményezték, hogy az ún. elsősegély Európa leglassabb, legbonyolultabb és leggyengébb segítségnyújtási eszköze. Az eredmény szerinte a munkanélküliség növekedése. Az egyetlen működő dolognak a járvánnyal kapcsolatos ápolási segély kifizetését tartja.

A kormánykoalíció ezenkívül azt ígérte a választások előtt, hogy nem törli el azokat a szociális intézkedéseket, amelyeket az előző kormány fogadott el. „A kormány programnyilatkozatában még csak meg sem említik ezeknek a szociális intézkedéseknek a garantálását” – tette hozzá azzal, hogy szerinte az már most egyértelmű, hogy a 13. nyugdíjat sem fogják kifizetni. A maximális nyugdíjkorhatár ügye sem néz ki jól, és a minimálbér kérdése is veszélyben van.

„A szociális állam ellen indított bármilyen támadás esetén nagyon hangosan fogunk kiabálni”

– jelentette ki Tomáš.

Pellegrini azt is megjegyezte, még korántsem biztos, hogy végleges azoknak a képviselőknek a száma, akik hátat fordítanak a Smernek és követik őt. A korábbi miniszterelnök további okokból is bírálta Igor Matovič aktuális kormányfőt.

TASR